Сделките с имоти в София нараснаха с над 37% през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо третото, показват данни на Агенцията по вписвания, пише "Труд".

От октомври до декември 2020 г. са вписани 9550 продажби на имоти в София, при 6969 за третото тримесечие. Този резултат е постигнат, след като през третото тримесечие имаше ръст на сделките с 10% спрямо второто. А спрямо последното тримесечие на предходната година сделките в София са почти без промяна. Оказва се, че пазарът на имоти в столицата продължава да се развива отлично, въпреки Covid-19.

За увеличението на сделките допринася фактът, че продажбите “на зелено” се регистрират в Агенцията по вписвания при окончателно завършване на сградата и прехвърляне на собствеността на апартамента.

Жилище в София - една от най-добрите инвестиции през 2020 г.

Затова част от сключените по-рано сделки са вписани през третото и четвъртото тримесечие. Въпреки това обаче, отчетеният ръстът на продажбите показва, че кризата не се отразява на желанието на хората да придобият по-голям и уютен дом, както и да инвестират спестяванията си в имоти.

Общо за страната през четвъртото тримесечие са регистрирани 61 291 продажби на имоти. Това е увеличение с над 8% спрямо третото тримесечие, когато са вписани 56 675 сделки. Като трябва да отбележим, че през третото тримесечие, въпреки разпространението на Covid-19, имаше рекорден ръст от близо 50% на броя на регистрираните сделки спрямо второто тримесечие на годината. Оказва се, че след като много хора дълго време си останаха у дома, осъзнаха, че имат нужда от по-просторен апартамент.

Други пък се насочиха към покупка на селски къщи, където да могат да отидат през уикенда със семейството си. Така кризата дори има положително влияние върху пазара на имоти, като нараства търсенето в различни сегменти - на къщи извън големите населени места и на ваканционни имоти.

Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. Регистрираните сделки в службите по вписванията в 21 града са с над 20% повече спрямо предходното тримесечие. Това показва, че в тези населени места купувачите са изключително активни.

Стогодишна къща се превърна в палат след здрав ремонт!

На първо място по ръст на продажбите е службата по вписванията в град Кула. Регистрираните там сделки с апартаменти и къщи са 148 за тримесечието, което е увеличение с над 57%. На второ и трето място в класацията са два града с много близък резултат - Костинброд (47,21% ръст и 290 регистрирани сделки) и Радомир (47,2% ръст и 421 продажби). Топ пет се допълва от Разлог (43,8% ръст и 617 сделки) и Ардино (37,5% ръст и 33 регистрирани продажби).

В службите по вписванията в още 20 града ръстът на регистрираните продажби на имоти е с над 10%. Може да бъдат отбелязани Перник (+27%), Котел (+26,6%), Берковица (+26,4%), Благоевград (+25,6%), Девин (+20%), Велинград (+19,2%), Ихтиман (+19,2%) и Сандански (+19%).

До голяма степен това се дължи на нарасналия интерес към къщи на село, заради желанието на хората да се отдалечат от големите градове. Същевременно много хора, които през второто и третото тримесечие на миналата година са изчакали да видят как ще се развие ситуацията в страната, през четвъртото са пристъпили към сключване на сделка.

В Пловдив регистрираните продажби на имоти през четвъртото тримесечие са 4846, което е с 23,8% повече спрямо третото тримесечие, когато са вписани 3913 сделки. Във Варна също има ръст на сделките - с 3,6%, като през тримесечието са вписани 3692 продажби. Оказва се, че сериозен ръст на сделките има, както в най-големите градове на страната, така и в по-малки населени места.