Поредна кошмарна сесия преживяха инвеститорите на Българската фондова борса. Притискани от лошите новини от чужбина, основните показатели се понижиха силно, като BG40 изгуби над 9% и затвори на ниво под 118 пункта. SOFIX вече е на крачка от граничните 400 пункта след спад с над 7% в рамките на деня, съобщава електронното издание на "Дневник".
Дори и секторният показател BGREIT затвори на червено, въпреки че към обед поддържаше почти 2% ръст.Пазарната капитализация се стопи под 12.3 млрд. лв. Стойността на сделките с акции на регулирания пазар достигна 4.6 млн. лв. Това е доста по-висок оборот в сравнение с последните няколко сесии.Значителни разпродажби имаше при Централна кооперативна банка. Над 380 хил. акции преминаха позицията, а единичната цена се понижи с над 11% до 1.07 лв. Първа инвестиционна банка изгуби 7.6% от борсовата си цена до 3.15 лв. - над 4% спад до 65.02 лв. отчете Корпоративна търговска банка. "Химимпорт" натрупа почти 9 на сто загуба за ценна книга до 2.45 лв., а "Холдинг Варна" се понижи с близо 14 на сто до 10 лв. Имаше и рекордьори като Параходство "Българско речно плаване", които изгубиха една трета от пазарната си капитализация - книжата поевтиняха до 1.5 лв.

Показателен за тренда на пазара беше фактът, че само две дружества от SOFIX поскъпнаха, и то при незначителни обеми. Туристическият комплекс "Албена" нарасна със 7.5% за лот, но до края на деня на пазара беше продадена само една акция на дружеството. "Елана фонд за земеделска земя" също отбеляза ръст при скромен оборот.

Над 1 млн. акции, представляващи 1.7% от капитала на "Фонд за недвижими имоти България", смениха собственика си в четвъртък. Пазарната оценка на дружеството се понижи с над 9%.

Голяма част от фондовите пазари на планетата се свиха заради негативните новини на САЩ. Финансовият министър Хенри Полсън обяви, че държавата ще спре да купува рискови активи от банките. Вместо това САЩ ще използват парите от спасителния план за рекапитализиране на компании, които са жизненоважни за потребителското кредитиране, а оттам и за растежа на икономиката. /БЛИЦ