"Министрите на БСП гласувахме против приемане на Национален план за въвеждане на еврото", това заяви лидертъ на БСП Корнелия Нинова в пост в личния си фейсбук профил.

Думите й идват непосредствено, след като по-рано днес вицепремиерът Асен Василев заяви, че "правителството е приело Плана за въвеждане на еврото в България".

"Министрите на БСП гласувахме против приемане днес на Национален план за въвеждане на еврото, като се позовахме на споразумението за съставяне на правителство. В него е записано, че решението ще се вземе след изготвяне на анализ от БНБ за ефектите. Такъв анализ все още не е изготвен.

Този анализ ни е необходим, за да преценим последиците за доходите на българите, бедността и неравенствата, както и за ефекта върху икономиката и цените. Това заявих на днешното заседание на Министерски съвет.

Още с приемането на България за член на ЕС е ясно, че ще приемем еврото. Кога да стане това, зависи от нас. Трябва да вземем информирано и разумно решение, а днешното не е такова", заяви министърът на икономиката и индустрията.