През април индексът на промишленото производство задълбочава кризата, записвайки спад от 12,6% на годишна база и от 2,9% спрямо март, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Енергетиката е един от секторите, допринасящи за този спад. Спрямо април 2022 година производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се срива с почти 39 на сто. Спрямо март производството и разпределението на енергия намалява с 6,9%.

На този фон спадът на годишна база в добивната промишленост е от 10,5 на сто, а в преработващата - с 8,2%. Спрямо март намалението е от 8,4% в добивната индустрия и с 3% за преработващата.

В последните месеци цената на природния газ се върна до нива, близки отпреди началото на войната в Украйна, и това намали и цената на електроенергията в Европа. Съответно производството на електроенергия от въглища става неконкурентно и това се отразява на дейността на въглищните централи у нас.

Като доказателство данните на НСИ показват също, че добивът на въглища намалява  с почти 54% на годишна база.

Същевременно български търговци се възползват от по-ниските цени на електроенергията на съседни пазари и в последните месеци България все по-често е нетен вносител на електроенергия.

Данните на НСИ за развитието на промишлеността през април показват още съществено увеличение на производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 13,6% на годишна база, макар че спрямо март има спад от 5,6 на сто.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук