Цените на горивата няма да имат съществена промяна до края на лятото. В момента литър бензин се продава средно за 2,11 лв., а дизелът струва 2,10 лв. за литър.

Вероятно тези цени ще се задържат и през следващите месеци, каза председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев, пише Труд бг.

В момента цената на бензина е с над 25%, или с 43 ст. за литър по-висока спрямо миналата година по това време.

При дизела увеличението на цената за година е с 22% или, с 38 ст. Причината за това е, че в началото на юни миналата година потреблението на горива в целия свят беше свито заради мерките срещу разпространението на Covid-19 и петролът беше рекордно евтин.

Постепенното нарастване на цените на горивата, което започна от началото на годината, е закономерно и се дължи на раздвижването на икономиките по света и на отпадането на ограничителните мерки.

Котировките на петрола на международните пазари се определят от много фактори. Един от тях е нарасналото потребление на горива през последните месеци, което доведе до свиване на запасите от горива в САЩ.

Cпopeд Живодар Терзиев cлeд кaтo цената на бapeл петрол дocтигнa нивa oт 69-70 дoлapa нa мeждyнapoднитe пaзapи, aвтoмaтичнo тoвa щe oтключи пpeдлaгaнeтo и щe зaпoчнaт дa cе дoбивaт пo-гoлeми кoличecтвa.

Toвa oт cвoя cтpaнa би cлeдвaлo дa ypaвнoвecи пaзapa, кoмeнтиpa oщe Tepзиeв. Именно затова той не очаква да има съществени промени в цените на горивата по бензиностанциите през следващите месеци.

Ако цените на горивата действително останат без промяна през най-горещите летни месеци юли и август, за да отидем с кола на бензин от София до морето ще трябва да дадем около 170 лв. при среден разход от 8 литра на 100 км., показват изчисления на “Труд” на база данни за цените на горивата по бензиностанциите.

Разходът ни за гориво ще бъде с около 30 лв. по-голям спрямо лятото на миналата година. Но спрямо 2019 г., когато в света все още нямаше Covid-19, пътят от столицата до морето ще ни излезе с около 10 лв. по-малко.

Живодар Терзиев коментира и създаването на Държавна петролна компания, която да има своя верига бензиностанции. Година след обявяване на идеята има назначени само директори и няколко служители в тази компания, каза Живодар Терзиев.

Имaxмe paзгoвop cъc cлyжeбнoтo пpaвитeлcтвo, нe виждaм cepиoзнo нaмepeния идеята за тази компания дa бъдe paзвивaна, допълни той.

Премина 70 долара за барел

Петролът поскъпна до 2-годишен рекорд

Търсенето е решаващо

 

Цената на петрол от сорт Брент надхвърли 71 долара за барел, което е най-високото ниво от месец май 2019 г. насам.

Цените на петрола нараснаха до 2-годишен рекорд от над 70 долара за барел, след като страните от ОПЕК (Организация на страните износителки на петрол) прогнозираха по-високо търсене заради глобалното икономическо пробуждане.

Наред с това членовете на ОПЕК потвърдиха планираното преди това увеличение на производството.

На 1 юни цената на петрола от сорт Брент, който е определящ за цените на горивата у нас, поскъпна до 71,2 долара за барел. След леки колебания вчера цената на петрола остана над 71 долара. Тези нива са най-високите от месец май 2019 г. насам.

Гърция е сред страните, където е най-скъпо

У нас цените са най-ниски

Най-близо до България е Румъния 

Горивата в България са най-евтини сред страните от ЕС.

Цените на горивата у нас са най-ниските сред страните от ЕС, показват последните данни на Европейската комисия от миналата седмица.

Според тях средната цена на бензина у нас е 1,04 евро за литър, а на дизела 1,02 евро. Най-близо до нас по цени е Румъния, където бензинът струва 1,12 евро за литър, а дизелът - 1,10 евро.

В другата съседна страна от ЕС - Гърция, цената на бензина е една от най-високите в ЕС - 1,61 евро за литър. По-високи са само цените на бензина в Дания и Финландия, съответно 1,64 евро и 1,63 евро за литър.

Дизелът в Гърция също е доста по-скъп, отколкото при нас - 1,33 евро за литър. Най-скъп е дизелът в Швеция (1,57 евро за литър), Белгия (1,49 евро), Финландия (1,47 евро) и Италия (1,45 евро).

Заради високите цени на горивата в Гърция българските туристи, които ходят на почивка в южната ни съседка, традиционно пълнят резервоара догоре при излизане от страната.

Цените на бензина и дизела в Гърция са по-високи отколкото при нас при сходен размер на акцизите, тъй като дистрибуторите на горива там работят с по-висока надценка, обясниха представители на бранша.

У нас маржът, който си добавят бензиностанциите към цената на едро за някои горива, понякога е едва 1-2 стотинки, които не са достатъчни и за издръжка на търговския обект.

Заради работата и ученето от вкъщи 

Потреблението на дизел намаля с 10% 

Липсва пролетното събуждане на пазара

Потреблението на дизел в страната е с около 10% по-малко спрямо времето преди пандемията. При пропан-бутана за автомобили спадът е още по-голям и достига около 20%. Това разказаха за “Труд” представители на компании от бранша. Голям спад има и при продажбите на бензин.

Причината за намаленото потребление на горива се дължи на това, че много хора работят от домовете си, а за учениците досега беше въведена схема за присъствено обучение, така че повечето да учат дистанционно.

Когато родителите на карат децата до училището рязко намалява използването на автомобили. След възстановяване на присъственото обучение на учениците потреблението на горива вероятно е нараснало.

Всяка година традиционно през първите три месеца продажбите на горива са по-слаби, а след това през април и май със затопляне на времето и увеличение на пътуванията има ръст.

През тази година обаче ситуацията беше коренно различна, разказаха от бранша. През април и май потреблението на някои горива е било по-слабо дори от януари и февруари.