Епидемията от коронавирус може да стопи световния икономически растеж наполовина и да тласне няколко държави към рецесия тази година. Това предупреждава Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от "Гардиън".

Вирусът продължава да се разпространява по света и да увеличава притесненията на инвеститорите. Във връзка с това от ОИСР алармираха, че световният БВП може да се стопи тази година до 1,5 на сто, което би означавало почти наполовина от прогнозата от 2,9% преди да възникне епидемията.

Организацията допълва, че икономиките на Япония и еврозоната могат да изпаднат в рецесия тази година. Предупреждава се, че ако Великобритания и ЕС не договорят споразумение за свободна търговия, това би се превърнало в значителен риск от сериозен икономически спад.

Базираната в Париж организация, която представлява 36-те най-развити икономики на планетата, призова правителствата по света да предприемат по-големи крачки към съвместна работа и международен отговор срещу вируса.

ОИСР също прогнозира сценарий, при който световният икономически растеж ще се свие до 2,4% през 2020 г. в сравнение с 2,9% през миналата година.

Организацията предупреждава, че световният икономически растеж може да се свие през първото тримесечие. Прогнозата за икономическия растеж на Китай е да падне под 5% тази година в сравнение с 6,1 на сто през миналата година.

Епидемията в същото време може да предизвика "домино сценарий", при който вирусът може да забави най-развитите икономики. Освен сериозен спад от 1,5% през годината, финансовите пазари по света има вероятност да се сринат с 20% при този сценарий.

От ОИСР призовават централните банки да окажат допълнителна подкрепа като намаляване на основните лихви, което може да помогне за възстановяване на доверието.
Повече от 3000 души са починали от коронавируса, а близо 90 000 са заболелите по света.