Цената на топлинната енергия ще падне с около 6 процента от 1 април според първоначалните сметки на ДКЕВР. Изчисленията са направени във връзка с предлаганото намаление на цената на природния газ от началото на април от 10,35 на сто, обясни председателят на комисията Константин Шушулов.
Според него има вариант топлинната енергия да поевтинее с 8-10 процента, ако цената на електрическата бъде намалена с по-малък процент – например с 10-12 на сто. Цената на електрическата енергия, произведена по комбиниран начин, се очаква да падне с около 15-16 процента.

Шушулов добави, че се обмисля и възможността “Булгаргаз” да не прибира печалба от 3 на сто от продажбата на газ. По този начин природният газ ще поевтинее с 13-14 на сто, уточни той.
Според него обаче дружествата не могат да произведат такова количество ток, за което са дали заявка, защото няма когенерационни мощности. По думите му това е причината за по-голямата загуба на топлофикационните дружества в първите месеци на годината.

Следващата седмица ще бъде взето решение каква глоба да се наложи на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, защото не се е съобразило с нареждането на ДВКЕР да отчита всеки месец тока.
Между 20 000 лв. и 1 млн. лв. са санкциите в Закона за енергетиката за неспазване на решението на ДКЕВР. По думите на Шушулов – няма как тримесечното отчитане да бъде премахнато в срока до 31 март, затова дружеството ще бъде глобено и ще му бъде даден нов тримесечен срок да върне месечното отчитане./БЛИЦ