Излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) без търговска сделка в края на годината представлява по-голяма заплаха за доставките на хранителни продукти в страната, отколкото влиянието на коронавируса, която предизвика масово изкупуване на стоки от страна потребителите. Това предупреди Комисията по околна среда, храни и извънградски въпроси в британския парламент, съобщава Bloomberg.

Комисията призовава министър-председателя Борис Джонсън да се извърши спешна проверка на устойчивостта на хранителната индустрия от въздействието от Брекзит и измененията в климата. В публикувания в четвъртък доклад се посочва, че има рискове, които могат да доведат до нарушения при вноса на храни от чужбина.

"Правителството не може да си позволи да бъде самодоволно", се отбелязва в доклада.

От парламентарната комисия са категорични, че кабинетът трябва да представи доказателства, че нарушенията на доставките на храни са включени в план за реагиране при извънредни ситуации в края на преходния период.

Нестабилността на веригата за доставки на Великобритания си пролича през март, когато коронавирусът започна да се разпространява с бързи темпове в страната. Тогава много супермаркети не успяваха да запълнят рафтовете си с продукти, предава Bloombergtv.bg.

Великобритания внася близо една трета от хранителните си продукти от Европейския съюз, а зависимостта на Лондон от вносни плодове и зеленчуци от блока е още по-голяма.

Тази търговия е поставена под риск и може да бъде нарушена, тъй като отново ще бъдат въведени митнически проверки след края на преходния период, който приключва на 31 декември тази година.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!