Четири вида добавки ще получат пенсионерите през късия месец февруари - за поставена ваксина, изравнителна компенсация за два месеца и ковид добавка. Бонусите идват независимо от пенсията, като един от тях на различна дата.

В пощенските станции пенсионерите ще получават касов бон, в който ще бъде посочено каква част от получените средства са пенсия, каква е ковид добавка и каква е компенсацията.

Такава справка ще е налична и на интернет страницата на НОИ от 7 февруари. На интернет страницата на НОИ има и мобилно приложение, в което се влиза с персонален идентификационен код (ПИК) и там също може да се види разбивката на сумата.

От вчера започна изплащането на 75 лева еднократно за хора над 65 г. със завършен имунизационен цикъл срещу COVID-19. Общият брой на пенсионерите, които засега могат да се възползват от стимула на правителството, е 694 683 човека.

На 516 хил. от тях парите вече са изплатени по банков път, а 172 хил. ще ги получат в пощенските станции. От НОИ разясниха, че парите могат да бъдат получени и заедно с пенсията в рамките на определените дати за получаването й, пише "Марица".

Данните за новоимунизираните се получават автоматично от Министерството на здравеопазването и не е необходимо хората да подават каквито и да е документи. Всеки месец осигурителният институт ще получава данни за нововаксинираните и ще извършва плащанията през следващия. Бонусът за ваксиниране е предвиден да върви до месец юни 2022 г.

Около един милион пенсионери, или всеки втори, този месец ще получат и допълнение, което представлява разликата в доходите на възрастните спрямо декември миналата година. Тогава вицепремиерът Асен Василев пое ангажимент нито един пенсионер да няма намален доход след преизчислението на пенсиите от 25 декември и намаляването на COVID добавката от 120 на 60 лева.

Впоследствие се оказа, че около 1 милион души са получили по-нисък доход най-вече заради намалената добавка, и правителството реши да ги компенсира и до юни включително да фиксира дохода им от нивото на декември. За тази цел ежемесечно ще се изразходват 17 млн. лева.

На брифинг вчера социалният министър Георги Гьоков съобщи,  че през февруари по тази линия ще бъде изплатена и компенсацията за януари. Лошата новина е, че според изчисленията на осигурителния институт за близо 247 хиляди пенсионери разликата е едва до 5 лева.

Пенсиите за февруари ще се изплащат по обичайния график - между 7-и и 21-ви този месец. Към тях ще върви и ковид добавката от 60 лева.

Пак преизчисление през лятото

Освен заложената в закона автоматична актуализация на пенсиите от 1 юли, правителството ще опита да въведе ново преизчисление след средата на годината.

Това съобщи социалният министър Георги Гьоков вчера. Обосновката му е, че заложената индексация от 6.1% по швейцарското правило едва ли ще покрие инфлацията през годината, а от юли ще отпадне и COVID добавката от 60 лева, което ще намали още общия доход на пенсионерите.

Гьоков отново определи като грешка на предишното редовно правителство общото изплащане на пенсия и добавка, което е създало у пенсионерите погрешни представи за размера на пенсията им. Затова Националният осигурителен институт планира да раздели двете плащания за различни периоди на месеца, но засега се въздържа, за да не разкарва излишно пенсионерите до пощенските клонове.

Ще има и занапред мизерстващи възрастни

На брифинга социалният министър коментира заявка на правителството да няма пенсионер под линията на бедност от 413 лева. Такава направи вчера премиерът Кирил Петков при представянето на проектобюджета.

"Пенсии под линията на бедност ще има, тъй като има пенсии, отпуснати при различни условия. Има пенсии, несвързани с трудова дейност - социални, за старост, инвалидност. Няма изплащана индивидуална пенсия за пълен стаж и възраст и добавка, която сумарно да е по-ниска от линията на бедност", каза Гьоков.