Има подценен растеж на БВП. Заради локдауна се предвижда по-малко потребление, но дори тогава сме с по-висок растеж. Негативният сценарий е по-скоро консервативен. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия.

Той каза, че се предвиждат един милиард и 600 млн. допълнителни пари. Те обаче са целеви. „Добре е, че има актуализация на бюджета“, каза той.

Димитров съобщи, че  около 400 млн. от социалните разходи отиват за пенсиите. Според него тези пари ще отидат за по-справедливо повишение на пенсиите: „Проектът на кабинета е наше искане, на което ние от 10 години настояваме. Заложихме, че коефициентът от 1,2 ще расте на 1,5“.

По думите му този вариант ще даде на всеки пенсионер според неговия принос, а средната пенсия ще надмине 560 лв. „Нашето предложение е веднъж завинаги да извадим хората от прага на бедност“, категоричен беше Пламен Димитров.

Той обясни, че за всяка промяна в пенсиите става въпрос за милиарди: „За голямо съжаление това са възможностите на нашата държава“.

„Икономиката се възстановява. Догодина ръстът ще е около 5%. Това означава повече приходи“, увери синдикалистът.

Той каза, че липсват 50 млн. в подкрепа на градския транспорт: „Получихме позитивна нагласа от финансовия министър да реши този въпрос“. Димитров коментира и ваучерите за храна, давани от работодателите: „Искаме хората да си получават ваучерите за храна до края на годината, а не те да свършат октомври месец“.

Председателят на КНСБ беше категоричен, че винаги разходите могат да се оптимизират независимо кой е на власт.