Курсът на еврото се понижи рязко до нива, които вече са в близост до прага от 1,06 долара за евро и са най-ниски от март насам, след като вчера Управлението за федерален резерв на САЩ индикира, че ще задържи по-високите лихвени проценти по-дълго време, което повиши търсенето на американските пари, съобщава Ройтерс.
 
В междубанковата търговия във Франкфурт тази сутрин единната европейска валута се котираше за 1,0617 долара. Европейската централна банка определи в вчера следобед референтен курс на еврото от 1,0702 долара.

Котировките на петрола продължават да се понижават и днес, след като вчера регистрираха най-големия си спад за последния месец, на фона на изявлението от страна на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, че лихвените проценти ще останат на по-високо равнище за по-дълго време, като това успя да компенсира ценово данните за намалелите запаси от суровината в САЩ.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се понижиха с 67 цента или 0,72 на сто до 92,86 долара за барел в азиатската търговия.
 
Котировките на американския лек суров петрол поевтиняха с 71 цента или 0,79 а сто до 88,95 долара за барел, което е най-ниското ниво на контракта от 14 септември.

Късно вчера УФР остави непроменени основните си лихвени проценти, но от централната банка на САЩ посочиха, че до края на годината нивата да могат да бъдат увеличени отново, което може да намали икономическия растеж и общото търсене на гориво.
 
Тази позиция на УФР доведе до увеличаване на курса на долара до най-високото му ниво от началото на март, което също оказва натиск върху цените на петрола.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук