Заради икономическата криза и затрудненото банково кредитиране във Велико Търново вече се предлагат двустайни жилища за 100 евро.

Заради икономическата криза и затрудненото банково кредитиране във Велико Търново вече се предлагат двустайни жилища за 100 евро. Идеята за продажбата на апартаменти за 200 лева е на българо-италианската компания "ПЕ.ВИ.ПА.".

Апартаментите ще се разпродават на лотариен принцип, като в надпреварата за едно жилище ще участват 350 души, съобщи инвеститорът Петрана Караколева. Общият брой на продаваните по тази схема апартаменти е 10. Жилищата са по 75 кв. м и са от новостроящата се луксозна жилищна сграда с парк в кв. Зона В в старата столица. Такива продажби отдавна са практика в Кипър, Гърция, Австрия и Испания, но за пръв път се организират в България. 350 души участват с вноска от 100 евро за един апартамент.

Желаещите да си купят апартамент за 200 лева, ще внасят сумата по банковата сметка на инвеститора. Освен банковото бордеро, за всеки един от тях ще се издава фактура за направения депозит. Вторият от екземплярите на фактурата ще се пуска в урна в деня на продажбата в присъствието на всички участници, след което чрез жребий в присъствието на нотариус ще бъде определен собственикът на съответния апартамент.

Вноските на останалите 349 души ще отидат за дострояването на кооперацията,  т.е. – всички участници купуват апартамента на бъдещия новодомец. Предприемачите твърдят, че ако за томболата не се съберат достатъчно хора, парите на участниците все пак ще бъдат върнати./БЛИЦ