Европейската комисия очаква българската икономика да се свие до 7,8% през 2020. Но възстановяването ще протече по-бързо и ще има ръст със същите проценти догодина. Това каза икономистът проф. Боян Дуранкев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Това, което се случва в момента, се нарича двойно наказание. Още в края на миналата година започна икономическа криза през октомври ноември, сега с К-19 получаваме двойното наказание - затваряне принудително на т.нар. несъществени сектори и спускаме надолу. Веригите на доставки са прекъснати и свободното движение на хора и стоки също е нарушено", уточни той

Проф. Дуранкев каза, че Европейската комисия ни дава 7% спад, 7-8% безработица, но какво точно ще стане, ще може да знаем октомври, ноември, защото сега е прекалено рано.

"Преди няколко дни Международният валутен фонд ни подсказа за 4% спад, но със сигурност ЕК има по-точни данни МВФ. Кои са съществените сектори, които в момента са най-важните, от едната страна една медицинска сестра, която работи в болница, а от друга страна един футболист от "А" група. Веднага става ясно кой е същественият сектор. На първо място това е здравеопазването, храната също е съществена", допълни проф. Дуранкев.

Икономистът допълни, че вирусът всъщност ни е показал кои са съществените сектори.

"Ние може спокойно да минем без да ходим на мачове, на театър и т.н. Селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, транспортът и търговията, както и информационните услуги. 2020 година е доста по-различна от 2007 г., когато беше предишната криза", каза още проф. Боян Дуранкев.

Той посочи, че със сигурност ще има голяма промяна в икономическата политика на бизнеса и държавата.

"Европейската комисия подсказва в доста свои указания, че България трябва да промени драстично съотношението между доходите на най-богатите и най-бедните, няма средностатистическо - има най-богати и най-бедни, малка и средна класа", категоричен е икономистът.