Родни производители искат забрана за внос на олио. Според тях доставките от Украйна не спират. На този фон данните показват, че 3 милиона тона зърно залежават преди жътва. 

В забранителния списък на Европейската комисия не влизат рафинираното и нерафинираното олио, което се отразява на пазара на слънчоглед у нас, обясни председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов пред Bulgaria ON AIR.

Той каза, че тон слънчоглед в момента се търгува на 630-650 лева и подчерта, че такава цена не е имало години наред - тя е много под себестойността на продукцията.  

Според него има достатъчно суровина за производство на олио, има и преработвателни предприятия, които могат да произведат българско олио. Получава се така обаче, че вносът възлиза на 12 хил. тона за седмица, като месечната консумация у нас е 12 хил. тона.  

"Защо идва само тук, явно има кой да го купува, просто то измести слънчогледовото семе", коментира Проданов.  

Той подчерта, че в складовете има близо 2 млн. тона пшеница и 1 млн. тона слънчоглед, които производителите са принудени да продават на ниски цени, за да освободят място за новата реколта.  

"Земеделският бранш е структуроопределящ за нашата страна и касае националната ни сигурност. Тази война в Украйна рано или късно ще приключи и ние трябва да намерим начин селскостопанският сектор да оцелее", изтъкна председателят на браншовата асоциация. 

Той не изключи и фалити, тъй като новата реколта ще бъде на още по-висока себестойност.  

"В момента на международните борси цените са 250-270 лв. на тон, при себестойност над 500 лв. на тон у нас", допълни Проданов.  

"Проблемите в земеделския сектор са много, те са ежедневни и се решават от вчера за днес. На новия министър на земеделието г-н Вътев ще му е много трудно. За нас е важно да имаме конструктивен диалог. Когато един министър има диалог с бранша, това води до взимането по-добри решения", смята той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук