Руската държавна петролна компания Роснефт води разговори с Иракски Кюрдистан, за да му помогне да разработи нефтени находища в спорна територия на фона на тлеещо напрежение с Багдад – ход, който поставя Москва на една от най-старите разделителни линии в Ирак, коментира Financial Times.

Роснефт, в която Кремъл държи контролен пакет, проучва няколко сектора и съществуващи полета в спорна територия под кюрдски контрол, сочат трима запознати източници. Те включват места в близост до стария град Киркук и до сирийската граница – райони, които официално се намират под управлението на Багдад, пише investor.bg.

Ходът подсказва за пореден път, че Москва използват Роснефт, за да засили по-агресивната си външнополитическа позиция в Близкия изток, докато Кремъл се опитва да циментира нови политически алианси чрез по-дълбоки икономически отношения.

През последната година главният изпълнителен директор на Роснефт Игор Сечин – близък съюзник на президента Владимир Путин – подписа няколко сделки за закупуването на петрол от Либия и Регионалното правителство на Кюрдистан (РПК) и продаде значителен дял от компанията на Катар.

Разговорите между Роснефт и РПК по проучването и производството са едва в ранен етап и засега не е достигната конкретна сделка, казват запознати източници.

Те обаче следват предварително споразумение с Роснефт. Регионалното правителство на Кюрдистан каза през юни, че руската компания ще работи по пет локации под кюрдски контрол, без да споменава кои са те.

Роснефт отказва коментар на FT за точното местоположение на обсъжданите полета, но не отрича, че обмисля работа на териториите, чието право на управление е спорно.

Компанията е искала да работи с РПК и с федералното правителство на Ирак, казва Роснефт, добавяйки, че се е надявала Багдад да предложи по-добри условия за проучване и добив на петрол на собствената си територия.

„Офертата на регионалното правителство на Кюрдистан се оказа по-адекватна и конкурентна“, казва Роснефт. „Ако иракското правителство ни предложи проекти по условия, които ще бъдат търговско приемливи за компанията и адекватни за пазара, ще имаме интерес да ги обмислим“.

Говорител на иракското петролно министерство обаче обвини КПР, че „извърта“ петролните споразумения, без да се консултира с Багдад.

„Проблемът със спорните територии все още не е обсъждан с федералното правителство“, казва говорителят на министерството Асим Джихад за FT.

Кюрдското министерство по природните ресурси отказва коментар по темата.

Спорните територии до голяма степен са контролирани от КПР през последните три години, откакто настъплението на ислямистката терористична групировка ИДИЛ в Северен Ирак накара кюрдските военни сили да се придвижат към територията, освободена от федералните военни части.

Оттогава насам КПР засили износа на петрол от северната част на страната, достигайки крехък мир в отношенията с Багдад, тъй като и двете страни се борят срещу ИДИЛ. Политическите анализатори обаче очакват напрежението отново да се нажежи, когато ислямистките терористи бъдат победени.

Иракски Кюрдистан планира да проведе референдум за независимост през септември, включвайки територии от спорните райони, като Киркук – град, който много кюрди възприемат като своя Йерусалим. По-рано тази година кюрдското знаме бе поставено над сградите на държавните институции в града.