Не бих казал, че бюджетът е разорявящ. Освен социалните мерки, няма достатъчно мерки за бизнеса. Ще се окаже, че следващото правителство пролетта ще трябва да променя бюджетът веднага и да се влезе с допълнителна конкретна помощ за бизнеса.


Пари има, нови заеми не са необходими. Това анализира бившият финансов министър Симеон Дянков.

Той обърна внимание, че работните места в някои сектори могат да изчезнат, затова е възможно да се наложи за определени месеци да се наложи 100% безвъзмездна помощ за бизнеса. Финансистът призова да се предвиди и по-лош сценарий за евентуална трета или четвърта вълна на COVID-19.

Симеон Дянков подкрепя идеята за по-строги мерки. Дянков отбеляза, че в чужбина също има по-строга карантина.

„Бизнесът е прав в случая, но е по-важно здравето на хората. По-добре е да се затвори за няколко седмици, отколкото да се влачим с няколко седмици напред“, коментира още той пред БТВ.

„Неразбираемо за мен правителството харчи за сектор „отбрана“. Защо? С кого ще борим войни? Тези пари трябва да влязат за справяне с кризата. Милиард или два ни трябват още“, добави Дянков.

По думите му обаче бюджетът така е направен сякаш криза няма да има. Той е убеден, че трябва да се изградят ясни буфери и да се каже: „Може да разчитате на това...“. Симеон Дянков каза, че Европейският съюз дава също пари. За това и България бързо трябва да подготви проекти за тяхното усвояване.