Цените на горивата у нас ще продължат да вървят надолу, тъй като няма индикации цените на петрола на международните пазари да се променят скоро.


В най-лошия случай цените на горивата в България ще се задържат на досегашните си нива. Това каза Симо Симов, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (АБТПВПГ), в Bloomberg TV Bulgaria.

„Монопол при горивата няма, ако имаше, цените щяха да изглеждат доста по-различно“.

По думите на Симо Симов в България няма и картел. Той обясни, че цените на горивата в България са такива, каквито може да си позволи българския пазар.

„Надценките на големите вериги бензиностанции си имат своите обяснения – много персонал, големи разходи за доставки… – и те не могат да си позволят да слязат под тези цени“, каза още заместник-председател на УС на АБТПВПГ.

Симо Симов даде за пример малките бензиностанции, които са по-гъвкави по думите му, защото имат собствен транспорт, поддържат по-малки складови наличности, издържат се със значително по-малко приходи, но имат и по-малки разходи.

„Пазарът на горива има нужда от повече оператори“.