„Перфектната буря“ започна преди месец. Първо в енергийния сектор. Поради ограниченото предлагане скочиха цените много високо и в европейския формат, които в момента гонят нечувани нива. Ситуацията е извънредна. Не се очаква никакво успокояване, каза пред Bulgaria ON AIR президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Не бих казал, че е имало манипулация преди месеци. По-скоро част от търговците се опитаха да се възползват от ситуацията, донякъде може да има негласна форма на споразумение и използване на недотам пазарни механизми. Това вече няма значение, вече всички сме в този кюп“, добави Пламен Димитров.

От януари се очаква двуцифрено увеличение на топлото, а една пета от българите са на парно, припомни той.

Той коментира, че се поставя въпросът, каква перспектива има нашата енергетика? „Говорим за затваряне на въглищните централи и преминаване на газ, но при 300 % увеличение на газа за по-малко от 10 месеца, какво се случва на цената на тока от газ?“, попита риторично Димитров.

Според него, няма да избягаме от Зелената сделка, но със скоростта, с която се движим, си задаваме въпроса, можем ли да следваме тази скорост.

„Очаквам проблеми в училища и в болници“, категоричен е Пламен Димитров и обясни защо.

„Там, по-малките търговци на ток в момента не издържат на тези ценови бури, хвърлят кърпата и училищата и болниците отиват масово при доставчиците на ток на последна инстанция. Това значи, че неговата цена е с 30 % по-скъпа от търговеца.

Да си представим едно малко училище, сключило договор с търговец на ток, този търговец отпада от пазара, то отива на ЕРП-то като доставчик, и ЕРП-то му казва - по дефиниция аз ти давам ток с 30 % по-скъпо. И то от тези високи нива, които са в момента – 250 – 300 лв. и т.н. Как ще издържат тези системи? Същото се отнася и до болниците“.

„Аз виждам наистина перфектната буря“.

„Най-вероятно тази перфектна буря ще доведе до втора актуализация на бюджета за 2021 г. Веднага след като имаме парламент. Няма как да издържи системата“, прогнозира Пламен Димитров.