Паундът губи повече от 1% от стойността си, след като премиерът на Великобритания Борис Джонсън се закани да направи ревизия на законопроекта за Brexit, която изрично да изключи всяко удължаване на преходния период след декември 2020 г., съобщава Bloomberg.
Обединеното кралство трябва да напусне Европейския съюз до 31 януари 2020 г., но последното намерение на Джонсън събужда заплахата за раздяла без сделка.

Лирата падна най-много от юли насам. Планът на Джонсън включва правен текст, според който преходният период след напускането на ЕС ще приключи до 31 декември догодина, дори и да не са осигурени нови търговски условия.Паундът отслабва тази сутрин с 1,1% до 1.3186 долара.

Валутата се изкачи до 1,3514 долара в петък, когато Консервативната партия постигна победа в общите избори във Великобритания, благодарение на оптимизма, че ще има бързо решение за безизходицата около Brexit.

Лидерите на ЕС предупредиха, че е много малко вероятно преговарящите да постигнат сделката, която Джонсън иска в 11-те месеца между излизането на Великобритания от ЕС на 31 януари и крайният срок през декември. Това създава нов риск за напускане на съюза без сделка в края на 2020 г.

Валутните стратези в HSBC Holdings обаче смятат, че предстои най-големия ръст за паунда от 2017 г. насам, като според тях пазарът се намира в началото на възходящия си тренд.

Британската валута беше най-добре представящата се в света през последните месеци, като ръстовете на цената ѝ бяха водени от спекулациите, че мнозинство на Консервативната партия след изборите ще позволи на премиера Борис Джонсън да прокара споразумението за Brexit в парламента. 
Източник: bgonair.bg