Националната ветеринарномедицинска служби и Националната асоциация на млекопреработвателите обсъждат актуализирането на българските държавни стандарти за производство на кисело мляко, сирене и кашкавал. Това съобщи в сряда председателят на асоциацията Димитър Зоров. Идеята е името сирене и кашкавал да се дава само на продукти, произведени от мляко по традиционни български технологии.
Млечните продукти, произведени с растителни добавки, нямат право да се назовават сирене и кашкавал. Одобрените продукти, в които се използва само мляко, ще бъдат обозначавани със специален стикер. Според Зоров, истинската причина за отказа на преработвателите да изкупуват мляко е, че 20% от произведената в България суровина не отговаря на европейските хигиенни норми.
Недостигът се компенсира от преработвателите с внос от Европа. От асоциацията посочиха и един парадокс – българското качествено мляко е с 30% по-скъпо от качественото мляко в останалите европейски страни.
Организацията изчисли и долна граница на цената на млечните продукти, ако бъдат произвеждани по евентуален български държавен стандарт - 7 лв. за килограм сирене, 10 лв. за кашкавал и 70 стотинки за кофичка кисело мляко.
Млекопреработвателите са категорични, че у нас се правят качествени и добри продукти, както и че в киселото мляко няма сода каустик. Според тях се правят опити за фалшификация на суровината, но в предприятията са изградени лаборатории, които се грижат за контрола. / Медиапул