Три месеца преди книжната двулевка да бъде пенсионирана, цената й в нумизматичните онлайн магазини се вдигна пет пъти и тя се продава за 10 лева.

Докато едни просто искат да се отърват изгодно от излизащата от обръщение книжна форма на 2 лв., то други се надяват с годините цената й да се вдигне още и да я препродадат. Така този, които желае да се сдобие с изчезващата банкнота с лика на Паисий Хилендарски трябва да се бръкне в джоба с поне 4 лв. за бройка, пише в. "Марица".

Търговец от Хасково предлага 104 броя от тях, като ако бъдат закупени всички има и отстъпка - по 3 лв. на бройка.

Това означава, чe вместо 416 лв. колекционерът на банкноти ще трябва да плати 312 лв. или със 104 лв. по-малко. В някои интернет магазини обаче отиващата в пенсия хартиена двулевка се предлага за 10 лева.

Мъж си взе рестото, но като погледна книжната двулевка направо ахна (СНИМКИ)

Преди дни Българската народна банка взе решение да извади от обращение банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., които престават да бъдат законно платежно средство от 1 януари 2021 г.

От Нова година двулевките, емисии 1999 г. и 2005 г., ще се обменят на касите на БНБ по номинална стойност без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна. От следващата година ще се харчат само монетите от 2 лева.

През далечната 1916 г. е емитирана първата банкнота от 2 лева, а на нея е изписано „ДВА ЛЕВА СРЕБРО“. Това е и времето, в което страната ни започва постепенното преминаване от сребърните монети към банкнотната емисия.

По време на войните (1912 -1918г.) БНБ е принудена да кредитира почти неограничено държавата и да увеличава банкнотната емисия и количеството им в обращение. Причината е, че българският лев излиза от войните силно обезценен - стойността му намалява около 14 пъти.

Първата книжна двулевка е в обръщение до 1924 г., като през 1920 г. е емитирана нова емисия, която е в обръщение до 1925 г. Дълги години след това 2 лв. се връщат към монетите и така до 1962 г., когато отново е емитирана банкнота с номинал от 2 лв.

На банкнотата е изобразена гроздоберачка. Тя излиза от обращение през 1996 г. Гроздоберачката се казва Кина Гърбова и е от Сухиндол. Когато Кина е била на 16 години – тя и нейни съученици са изпратени на гроздобер. Там е заснета от фотографа Любомир Чаръкчиев, а запечатаният й образ печели първа награда на изложба в ГДР. Тогава БНБ решава да използва снимката за двулевката.
 

Спомняте ли си гроздоберачката на старата двулевка? Ето какво се случва с нея днес

След излизането на гроздоберачката от обращение на нейно място през 1999г. се появява сегашната банкнота с лика на Паисий Хилендарски. И така емисията й ще е в употреба до 2021 г., когато отново ще бъде заменена от монета. Металната двулевка е в обращение от 2015 г.