Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в четвъртък се понижи за втори пореден ден до 95,01 долара за барел, информира петролният картел на сайта си. В сряда един барел се продаваше за  95,82 долара, съобщава, „Файненшъл Таймс”.
 
За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 13 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Сахаран бленд или „Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Междувременно големите хедж фондове правят прогнози за цена от над 100 долара за барел, при това - съвсем скоро. Това добавя тласък към ралито, предизвикано от намаляването добивите и износа на Саудитска Арабия и Русия.

Рияд и Москва удължиха до края на декември действието на решението за съкращаването на добивите с 1 млн. барела на ден. Това тласна цените на суровия петрол нагоре, като бенчмаркът сорт „Брент“ се търгува на нов годишен връх от 95 долара тази седмица.

Борсовите и регулаторните данни предполагат, че позиционирането на хедж фондовете е изострило близо 30-процентното покачване на цените на петрола от юни насам. Скокът на покупките на фючърсите върху сорта „Брент“ и американския WTI се ускорява през последните две седмици.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук