Реалното влияние на световната финансова кризата върху пазара на имоти у нас се усети през последните три месеца на миналата година, смята Цветелина Тасева, изпълнителен директор на „Адрес Недвижими имоти”.
Според нея причината за това е затруднения достъп до финансиране, което доведе до драстично спадане на броят на сделките.
Тогава промяната в пазара се отрази и на цените, като в някои от основните търгувани квартали на големите градове се отчете спад от 20 на сто, каза още тя.
Към този момент се предлагат 115 хиляди жилища само в София сочи проучване на агенцията.
Въпреки негативните тенденции през 2008 година са били реализирани добър обем сделки във високите нива. През годината са сключвани сделки на нива между 2500 и 3000 евро за квадратен метър. 3089 евро за квадратен метър е рекордът в столицата, а във Варна – 2800 евро.
В началото на тази година станахме свидетели на промяна на пазара на недвижими имоти, която доведе до пазар на купувача, коментира Тасева. Според нея вече купувачът определя правилата и до голяма степен цената на сделката. От началото на годината се наблюдава и пазар на парите в брой – колкото по-голям процент от сумата, необходима за сделката, притежава кандидат-купувачът, толкова по-ниска цена ще плати за нея, мотивира се тя. От пазара на имоти изчезнаха чуждестранните участници и българите, живеещи в чужбина, обобщи Тасева. /БЛИЦ