През следващите месеци и свинското може да поскъпне с около 20% заради увеличението на фуража. Фермери пък смятат, че скокът ще бъде още по-голям в края на следващата година.
Причината е, че всички свинеферми са задължени да обновят технологията си на производство и да инвестират огромни средства, което ще се отрази на цената на крайния продукт заради Европейски директиви.<br /> В момента цената на свинското в търговската мрежа е малко над 5 лева с ДДС.<br /> <br /> Производителите обаче смятат, че тя ще се промени съвсем скоро не само заради скокът на фуража, но и заради новите изисквания за отглеждане на животните.<br /> <br /> &ldquo;Аз лично очаквам в близките месеци цената му да нарасне на 6 и над 6 лева, с около 20%&rdquo;, каза д-р Добрин Папазов - член на УС на Асоциацията на свинарите в България<br /> <br /> Производителите на свинско месо се оплакват от минимален износ. В същото време техният сектор не се подпомага от държавата и за него няма изготвена дългосрочна политика.<br /> <br /> До този момент от 190 свиневъдни ферми у нас само 12 не отговарят на изискванията за хуманно отношение към прасетата. Най-често проблеми имат малките ферми.<br /> <br />