Финансовият министър Асен Василев представи бюджета за 2024 година.

"Бюджетът ще бъде публикуван в края на деня, след което предстоят редица обсъждания, междуведомствено съгласуване, обсъждане с политическите партии във вторник. Също така ще има обсъждане на Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемане на бюджета от Министерския съвет, след което той ще влезе в парламента, очакваме това да се случи на 22 ноември", обясни последователните стъпки министър Василев. 

Предвиден е брутен вътрешен продукт от 205.8 млрд. лева, което включва ръст на БВП от 3.2% и средна годишна инфлация от 4.8%. 

"Очакваме инфлацията в края на 2024 г. да падне до 3%, а дефицитът, при който е разчетен бюджетът, е 3% на касова основа, 2.9% на начислена основа. Държавният дълг се очаква да остане горе-долу на същите нива, като процент от БВП, или 23.8% ", допълни той. 

Приходи

Министър Василев обясни, че бюджетът за догодина включва общо приходи от 77.6 млрд. лева и общо разходи от 83.8 млрд. лева.

"Увеличават се минималната работна заплата и минималният осигурителен доход. Заложени са рекордни инвестиции от над 12 млрд. лева. Заложено е увеличение на пенсиите с 11%", заяви министърът.

1,1 млрд. лева повече са заложени за здравеопазване заради по-високите постъпления от здравни вноски в бюджета на НЗОК в следствие на повишената средна работна заплата.

С около 590 млн. лв. повече са разчетени и средствата за образование. С тях се гарантира увеличение на учителските заплати до 125% от средното възнаграждение в страната, както и увеличение на размера на издръжката, която държавата плаща за дете в училище или детска градина.

Той допълни, че корекции са възможни в следващите две седмици, в които той ще бъде обсъждан.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук