Цените през 2020 г. на дребно и едро на зеленчуците са близки до тези през 2019 г., когато бяха отчетени най-високите нива за последните 5 години, съобщава "Труд".


Това е прогнозата на експертите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

Според тях изкупните цени при доматите за първите 6 месеца на годината се очаква да бъдат с 15% по-високи от миналогодишните, като на дребно в края на годината да бъдат 2,55 лв./кг - 4% над тези за периода 2015-2019 г.

При чушките прогнозата е да достигнат 2,30 лв./кг - 8% над тези за последните 5 години, а при краставиците да варират около 2,75 лв./кг - 3% над нивата за предходните 5 години.

Цените на доматите отново се повишиха в началото на август, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържище. Само за седмица вносните домати са поскъпнали с 24,4 процента и килото на едро вече се продава по 1,70 лева.

Нагоре е цената и на оранжерийния домат - увеличението е със 7,5% и стига 1,71 лева за килограм. Хубав домат по столичните пазари не може да се намери под 3 лева за кило.

Производители обаче предлагат качествена стока по 1,50 - 2 лева по пазарите в малките градове и по сергии около пътищата.

Обратната тенденция обаче има при краставиците. Спрямо края на юли цената им е паднала с 1,7 на сто и вече се продават на борсите по 1,16 лева за килограм.

Преди сезона на печените чушки цените на пипера тръгнаха надолу. За седмица най-много е поевтинял червеният пипер - с близо 10 на сто и килото на едро се продава по 1,73 лв.

С между 3 и 4 процента поскъпват и най-масовите храни като сирене, кашкавал, боб, брашно и малотрайни колбаси.