Жилищните балони са сложен феномен и трябва да се внимава, когато се дават подобни определения за пазара, пише money.bg.

Въпреки, че вече се вижда спад на сделките и цените на някои големи пазари, все пак в световен мащаб жилищните пазари набират сила и цените като цяло растат. Остава въпрос на дебат дали един такъв пазар е надценен и залят от спекулации, или просто се радва на силно търсене.

Разбира се, след като балонът се спука, всичко става очевидно.

Един често срещан предупредителен сигнал  за надуващ се балон, е когато цените на имотите значително надвишат местните доходи и наеми. Прекомерната строителна дейност и кредитирането, могат да сигнализират за надуване на балон в бъдеще.

Графиката на Real Estate Bubble Index от UBS, разглежда 25 града в световен мащаб и оценява възможността от балон.

През 2022 г. индекса отчита, че девет от посочените градове се класифицирани в графа с изключителен риск от балон (1,5 или по-висок резултат).

Най-големият град в Канада се озовава начело на класация, в която нито един град не иска да попадне. Цените на жилищата в Торонто се покачват доста стабилно от години насам и мнозина, включително UBS, вярват, че жилищният пазар в града е жертва на балон.

И Ванкувър се намира в подобна позиция. И двата канадски града се славят с високо качество на живот и имат процъфтяващи технологични индустрии.

Сред европейските градове, по-голям риск от имотен балон има в Амстердам, Франкфурт, Мюнхен.

Впечатление прави, че нито един от анализираните градове в САЩ не попада в категорията с "най-голям риск от балон". Маями е близо до тази граница, но все още е я е преминал.

Всъшност ръстът на цените на жилищата в САЩ приключи и те отчетоха спад за първи път от десет години.

Националният индекс S&P CoreLogic Case-Shiller за цените в 20 големи града в страната се е понижил с 0,44% през юли. Това е първо понижение от март 2012 г. насам. През юли са отчетени спадове в Сан Франциско (-3,6%), Сиатъл (-2,5%) и Сан Диего (-2%).

Градовете в зоната на риск от балон отчитат повишаване на цените със средно 60%, изчислени спрямо инфлацията през последното десетилетие, докато наемите и реалните доходи са се увеличили само с 12%.

Интересен случай в световен мащаб е Хонконг, който преживя най-големия едногодишен номинален спад на цените от всички анализирани градове. Докладът отбелязва, че от около 2019 г. Хонконг "като цяло е в застой, заради липсата на достъпност, икономическите проблеми и ограничения, които намалиха търсенето".

Цените не могат да растат вечно. Според UBS повечето градове с високи оценки, корекциите на цените вече са започнали или предстоят.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук