Дългът на Съединените американски щати се е запътил към рекорд. Комбинацията от евтини пари и растящ дълг помогнаха за продължилата вече десетилетие икономически експанзия и бичи пазар, но огромната задлъжнялост може да започне да работи срещу най-голямата икономика в света, ако крехкият икономически баланс се промени, пише CNN, цитирана от money.bg.


През първото тримесечие на 2019 година общият дълг на САЩ (държавен и частен) е близо $70 трилиона, според изследване на Institute of International Finance. Засега САЩ може да започне да се справя с тежестта на дълга. Икономиката, която е в размер на около $21 трилиона, остава здрава, а Фед се готви да намали лихвите, което ще направи дълга по-евтин. Но ако не го направи, задлъжнялостта може да създаде опасности.

Опасности за фиска

Икономиката на САЩ започва да показва слабости. Производството се забавя, а търговската война удря по икономиките по света. САЩ остава едно от най-привлекателните места за инвестиции, а федералните облигации остават сигурен залог.

Но ако икономиката се забави, САЩ ще трябва да продължи да разчита на инвеститори - и в частност на чуждите държави - да изкупуват облигациите ѝ.

Правителството може да остане без пари към началото на септември, още преди Конгресът да се завърне на работа след лятната почивка, заявиха от Министерство на финансите в петък. Затова министърът Стивън Мнучин поиска таванът на дълга да бъде повишен още преди почивката, като засега не е ясна реакцията на Конгреса.

Правителството не може да заема нови средства от март насам, тъй като достига определения от законодателния орган лимит. Ако правителството не успее да повиши тавана, САЩ може да обяви дифолт, разходите за обслужване да нараснат значително и това потенциално да хвърли световната икономическа система в хаос.

Америка има много дълг, който трябва да върне. По данни на Министерство на финансите бюджетният дефицит пък е скочил с над 23 процента между октомври и края на юни до $750 милиарда. Отчасти, това се дължи на данъчната реформа на президента Доналд Тръмп от 2017 година.

Дългът на САЩ е на невиждано високо ниво заради увеличените заеми. Към момента той е 101 процента от брутния вътрешен продукт, казват от IIF.

В дългосрочен план отхлабването на финансовите условия от централните банки, включително Федералния резерв, "ще подкрепи натрупването на нов дълг", казва от IIF. Очаква се в края на месеца Фед да намали лихвите.

Свалянето им ще облекчи частично лихвите, които Вашингтон плаща по своите заеми. Към момента лихвените плащания са $830 милиарда годишно. Ако Фед намали лихвите със 100 базисни пункта, или 1%, това ще премахне до $25 милиарда от плащанията на САЩ, което не е чак толкова значима сума предвид общия дълг.

Ръст на корпоративните кредити

Корпоративна Америка също не се справя особено добре. Увеличение в отпуснатите от банките заеми повиши дълга на нефинансовите компании до нови височини: 74% от БВП. И докато Фед се готви да намали лихвите и да направи парите още по-евтини, тази ситуация няма да се промени.

Очаква се печалбата на корпоративна Америка да намалее през второто тримесечие на година - второто поредно със спад. Анализаторите на Уолстрийт очакват това да се случи и през настоящото тримесечие.

А това означава, че някои компании може и да не успеят да върнат заемите си, ако пазарите и икономиката тръгнат надолу.

Световен риск

Притесненията относно повишаващите се нива на задлъжнялост не са ограничени само до Съединените щати. Светът дълги над $246 трилиона, или около 320 процента от световния брутен вътрешен продукт. Това е съвсем малко под върха, достигнат през първото тримесечие на 2018 година.

Огромният дълг поставя света - и особено развиващите се пазари - в риск, ако условията на пазара се променят. А се очаква заемите отново да тръгнат нагоре, след като централните банки по света се връщат към орязване на лихвите.