Годишна нетна печалба за 2008 г. на УниКредит Груп е 4.012 млрд. евро, сочат консолидираните финансови резултати на групата, приети от борда на директорите и обявени днес пред международни медии и анализатори в Лондон, съобщиха от "УниКредит Булбанк" по повод на огласената по-рано днес информация, че централата на италианската банка преговаря за държавна помощ. Печалбата само за последното четвърто тримесечие на 2008 г. е размер на 505 млн. евро, независимо от кризисната ситуация на световните финансови пазари, сочат от банката.
От българската банка, собственост на УниКредит Груп, цитират коментарите на анализатори от Блумбърг и Ройтерс, че печалбата на банката е над очакванията на пазара, като според някои анализатори е "една от най-добре капитализираните банки в Европа".
Основната дейност - търговското банкиране, отбелязва над 9.3% годишен ръст на приходите от дейността.
„В тези дни много други банки не отчитат каквато и да е печалба, докато ние запазваме позицията си от минали години на една от европейските банки с най-голям положителен финансов резултат и през 2008 г.”, казва в специално видеообръщение от Лондон Алесандро Профумо.
Приходите на УниКредит Груп за миналата година са близо 27 млрд. евро, а оперативната печалба надхвърля 10 млрд. евро, което показва и постигнатото по отношение на контрола на разходите. Спада на оперативната печалба спрямо миналата година (13 млрд. евро) се дължи на срива на световните фондови пазари.
През 2008 г. безспорно стабилно представяне показва търговското банкиране, където оперативният приход отчита годишен ръст от 9.3%, достигайки 12 млрд. евро. Дори през кризисното последно тримесечие търговското банкиране отчита значителен приход от около 3 млрд. евро. Безспорно положителния резултат се дължи на позитивното развитие в региона на ЦИЕ, както и на ръста и в корпоративния бизнес и в банкиране на дребно. Разбираемо, звената, чиито бизнес е свързан с търговия на финансовите пазари, отчитат загуба заради значителния спад на индексите.
„Имаме много добре структурирана клиентска база, като присъствието ни в региона на Централна и Източна Европа е добре преценено. Всъщност, искам да кажа няколко думи и за ЦИЕ: мисля, че е голяма грешка на нея да се гледа като на един хомогенен пазар; както знаем, има различни икономики, има много различни региони и, отново, нашата диверсификация е ключов елемент за бъдещият ни успех”, казва Профумо, цитиран в прессъобщението.
Годишен ръст от над 13 на сто УниКредит Груп отчита и на лихвените приходи, което се дължи на увеличението на кредитите през годината. Нетното увеличение на заемите към декември 2008 е над 6% на годишна база, което означава, че кредитният портфейл на Групата е приблизително 612 млрд. евро. Само за региона на ЦИЕ увеличението на заемите е около 30 на сто като стабилното движение на приходите от лихви продължи и през четвъртото тримесечие на миналата година.
УниКредит Груп приключва 2008 г. с активи в размер на 1,046 млрд. евро (1,022 млрд. евро към края на 2007).
Освен че прие годишните финансови резултати на групата, бордът на директорите на УниКредит Груп гласува и предложението от преди няколко седмици на главният изпълнителен директор на УниКредит Груп Алесандро Профумо за неизплащане на бонуси на висшия мениджмънт на групата за 2008 г., допълват от банката. /БЛИЦ