Бюджет 2020 е спокоен бюджет, но е бюджетът на късия хоризонт. Това заяви в ефира на БНТ Иван Нейков, бивш социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика.

"В последните месеци имаме спад на продажбите. Неяснотите продължават - търговските войни, Брекзит. Бюджетът ни е приет като балансиран. Фискалният резерв се явява един буфер. Следващата година ще бъде поет още един кредит", зави Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според Нейков нещата престават да бъдат толкова розови. "В бюджета няма нищо по темата за раждането на деца. Ако 100 души излизаха от пазара преди 10 години, то те са заместваха от 120, сега няма и дума за това в бюджета. Това е бюджет на късия хоризонт, а този хоризонт е края на мандата. Социалната политика иска решаване, а не повече изхарчени пари да означава по-добра социална политика", каза още той.

"Бюджетът е напрегнат като проходи, има завишена събираемост", смята Велев.

"Има непрекъсната криза в намирането на работници. Целта на ТЕЛК е човек да стигне до пенсия за нетрудоспособност. Би трябвало да се търси начин, той да може да работи нещо.

Трябва да търсим начин да го върнем на пазара на труда и не, не искаме да им вземем пенсиите.  Когато е добре бюджетът, ние не взимаме тежките решения, а когато е зле - ще кажем няма пари. Но бюджетът ще се изпълни и сигурно ще има излишък в края на 2020 г", смята още Нейков.