Двете страни трябва да седнат и да се разберат. Всички опити да се водят преговори поединично със строителни фирми, а не с браншовата организация, са подриване на социалния диалог. Проблемът трябва да се реши принципно. Отказът от разговори с пътностроителната структура, за нас е недопустим. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Днес страната ни отново е рекордьор в търговията с електроенергия с над 500 лева за MWh. Цената ескалира и бяхме предупредили за това. Сумите са иззети от всички, не само от бизнеса на свободния пазар. Всички, които не са битови потребители плащат двойно по-високи суми за електроенергия за разлика от миналата година“, посочи той.

„Питаме как компенсираха пенсионерите от миналата година без да има актуализиран бюджет. Механизъм за подпомагане на бизнеса трябва да се намери. Потребителите трябва да се компенсират сега, не след три месеца, когато ще фалират. По този повод се организира протест на 19 октомври пред МС", предупреди Велев.

По думите му назрява една катастрофа. Тя обаче може да бъде предотвратена с навременни действия.

„Сумите за подпомагане на бизнеса трябва да се мерят спрямо прогнозните пазарни цени на тока. Тези пари ги има, те са събрани от всички потребители на електроенергия, и се събират на две места. Те трябва да се дадат обратно. Тук няма пазар, а естествен монопол“, призова Васил Велев. "Настояваме за това, за да не спре икономиката", добави той.