С това предложение за актуализация на бюджета всички пенсионери, които са 2 млн. 80 хил., ще получат средно 12.5% увеличение, като средната пенсия ще нарастне с 64 лв. Това заяви в ефира на bTV служебният социален министър Гълъб Донев. 

"Минималната пенсия ще нарасне от 300 на 340, а максималната пенсия ще стане 1500 лв. Социалната пенсия за старост ще е 170 лв. Нарастването в ниските етажи ще е 14.3%", уточни той.

Страхотни новини за повишаване на всички пенсии, а данъците на българите ще...

"Всички под минималния размер на пенсията, съответно законово установен от 300 лв, ще получат това увеличение независимо от това че индивидуалният размер на пенсията им е 170 или 200 лева. От 1 октомври предлагаме да стане 340 лв", добави Донев. 

"Разбира се това трябва да върви много плавно и да е в съответствие с принципите на социалното осигуряване", уточни той.

Донев добави, че трябва да се отчете коефициентът, носещ тежест за трудовия стаж на лицата от 1.2 на 1.35, който обира много от неправдите, натрупани през последните години с нарастване непропорционално на отделните видове пенсии. 

"Трябва да стимулираме младите хора да се осигуряват на реалните доходи, за да имат адекватни размери на пенсиите", заяви министърът.

"Ще останат около 940 000 пенсионери, които ще са на минимална пенсия. Предвиждаме и инструмент, който да мине под социалното подпомагане, където всички пенсионери, получаващи доходи, да се подпомогнат през социалното подпомагане във вид на пари", увери той.

Запитан какво ще стане с 50-те лева, които в момента се дават, Донев отговори: "Тези 50 лв с тази актуализация всъщност се включват в размерите на пенсиите. Някои ще получат повече от 50 лв и този размер ще бъде много по-голям. 70 или 80 лв в зависимост дали съответният пенсионер има доходи от трудова дейност".

"Има много хора над 65 г., които продължават да работят и внасят вноски. Друга част от пенсионерите имат влогове или друго имущество, като според евростандартите те не попадат в групата на бедните пенсионери", каза още той. 

"133 млн. е необходимият бюджет за преизчисляване на пенсиите на месец. БВП на страната също така нараства. Прогнозният ръст на икономиката се запазва, даже след май-юни прогнозата е още по-завишена в положителна посока. В близките години пари ще има", категоричен бе министърът.