Важно за потребителите: Опасни капачки за буркани тровят зимнината!
В някои от пробите дори е открито наличие на фталати – вещества, забранени от Брюксел за влагане в опаковки за храни
Лабораторните тестове са направени на седем вида капачки на различни производители, закупени от пазарите в София. Пробите показват надвишаване на позволените от ЕС граници на преминаване на вещества и към съдържанието в бурканите при всички изследвани капачки.
В някои от пробите дори е открито наличие на фталати – вещества, забранени от Брюксел за влагане в опаковки за храни.
„Установихме, че общата миграция е надвишена при всичките 7 вида капачки, които сме взели от пазарите”, заяви авторът на изследването инж. Майя Стойчева.
Поглед към капачките е важен, защото стерилизирането на зимнината става при висока температура, а тя засилва преминаването на вещества от буркана към всичко, което е вътре.
Уплътнителите от вътрешната страна на капачките са изградени от т.нар. пластификатори. Именно оттук, според лабораторните тестове, проникват най-много опасни вещества към буркана със зимнината.
Последвайте ни
11 Коментара: