"Кризисен пиар и поредната измама". Така председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев коментира ситуацията с доставката на втечнен природен газ с танкери на фона на тревожните данни в писмото на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов до министъра на енергетиката Александър Николов и до Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг от 27 юли 2022 година, пише "Труд".

"Не е достатъчно, по-скъп е, няма как да го докараме до България, а и срока на офертата изтече.

Това написа в резюме Булгаргаз", заключава лаконично Велев във фейсбук.

По нататък той коментира:

"Реших да облекча тези, които не могат да изчетат 4-страници пълни с букви и цифри. Ето какво пише в писмото на Булгаргаз до Министерство на енергетиката и Българския енергиен холдинг от 27-07-2022г.:

1. Газ за последното тримесечие на 2022г. (октомври, ноември и декември) има осигурен само по договора с азерите в размер на 2,637 тераватчаса при заявени 9,546 тераватчаса. Това е 27,6%, а не една трета, т.к. през зимата консумираме почти два пъти повече, а по договора с азерите ще получаваме едно и също количество всеки божи ден, независимо дали е лято или зима (за разлика от договора с руснаците). Или, недостига е 6,908 тераватчаса.

2. Даже и да доставим митичния газ от митичните танкери, ще имаме недостиг  от 39,4% за последното тримесечие, т.к. 3 х 1,050 тераватчаса прави 3,150 тераватчаса и остава недостиг от 6,908 - 3,150 = 3,758 тераватчаса при заявени 9,546 .

3. Даже и да долети газът от танкерите до газопреносната ни мрежа (слот и склад за разтоварване и капацитет за пренос няма свободни), то той ще бъде с 1/3 по-скъп от газа по договора ни с руснаците, от който се отказваме. Цена на митичния газ в пристанище в южна Гърция 175 $/мвтч. при цена на газа по договора с Газпром експорт докаран до България = 131 $/мвтч.

4. Но всъщност какво обсъждаме? Офертата е с изтекъл срок. Едно голямо нищо! Или 7 по-малки нищА. Кризисен пиар и поредната измама. Но за сметка на това, неустойките, които ще трябва да платим (ние, данъкоплатците, а не К&А), са съвсем истински и ще прехвърлят милиард долара, т.к. условията за плащане при обявения от доставчика форсмажор, свързан със санкциите, са ПРИЕТИ от европейски-съюзо-образуващите държави, Германия, Франция и Италия, както и от редица др. И няма оправдание в съда за нашата глупост. За глупост се плаща скъпо. И ще трябва да заплатим по договор 80% от недовзетия газ. С лихвите за забавата и хонорарите на адвокатите ведно."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук.