Всеки шести българин работи на 1 май. Макар и Денят на труда да е официално неработен по-голяма част от българите останаха на работните си места във вчерашния понеделник.
В близо една пета от фирмите у нас на работа са всички служители, а в 17 на сто от компаниите работят половината персонал. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), пише "Стандарт". 

Въпреки това обаче в голяма част от фирмите на пост са само няколко работника. Най-често срещаната причина за това 1-ви май да е работен е фактът, че компаниите имат твърде много поръчки или гонят срокове за изпълнението им. Други фирми пък имат производства, които не позволяват спиране. Въпреки това бизнесът казва, че търпи загуби от многото почивни дни през годината.

Проучването на Асоциацията на индустриалния капитал показва още, че 62 на сто от фирмите се затрудняват с допълнителните разходи за труд по празниците. Бизнесът предлага да се помисли за нови промени в Кодекса на труда, които да не позволяват работните дни да падат под определен праг за всяка календарна година.