С 50 процента са паднали продажбите на месни и млечни продукти в България. Това показват данни на Асоциациите на преработвателите.
Според Стоилко Апостолов от фондация “Биоселена” причината за това са изнесените данни в медиите за лошото качеството на продуктите и акцията от проверки на състава на храните през последните две седмици.
Проблът обаче според коалиция “Чиста храна, честен поминък” е невъзможността българските фермери да продават продукцията си директно на крайния потребител. Така 120 000 ферми в България са разпределени към 249 мандри в страната, като всеки производител има право да продава само на една от тях. Във всички останали европейски страни има законодателство, което позволява на фермерите да преработват продукцията си сами и да я продават законно на крайни клиенти, ресторанти и магазини, казаха още от коалицията. /БЛИЦ