Задава ли се ново поскъпване на продукт без който българинът не може
Хлебопроизводители твърдят, че от две години са на ръба на оцеляването
Червената лампичка за вдигането на данъците свети все по-червено. Следващото редовно правителството ще трябва да избира дали да увеличи данъците, да реформира разходите, или да увеличи дефицита и дълга. Тази прогноза даде през седмицата служебният министър на финансите Росица Велкова.
В момента България е сред страните с най-ниски данъци в Европа. Най-общо те се делят на два вида. Едните са тези, които всички усещаме и виждаме на фиша на заплатата си всеки месец. Такива са здравните и социалните осигуровки, които се удържат, данъкът върху дохода, който е 10% и данък печалба за фирмите.
Вторият вид данъци са непреки. Като ДДС и акциза, митата. С актуализацията на бюджета през тази година се премахна ДДС-то за хляба и брашното, намалени от 20 на 9% бяха и ставките в опит на управляващите да се преборят с високите цени и драстичните разходи, които бизнесът и хората трябва да правят заради високите цени на енергоресурсите.
Ще поскъпне ли хлябът ни и възможно ли е да се върне отново стандартният данък както за брашното, така и за хляба? Хлебопроизводители казват, че от две години са на ръба на оцеляването.
Малка семейна пекарна в центъра на Русе. Хлябовете, които се произвеждат, са почти бутикови - от такива с бяло брашно и жива закваска, до по-специалните от ръж и лимец. И въпреки редовната клиентела и нулевата ставка на данък добавена стойност за брашното и хляба, търсенето все повече спада.
За разлика от хляба, закуските не са освободени от ДДС. Според собственика на пекарната това не е логично и дори предлага всички хранителни стоки да са с нулева или поне по-ниска ставка на данъка.
Евентуалното връщане към облагането с ДДС на брашното би довело до повишаване цената на хляба, влошаване на качеството му и свиване на потреблението, прогнозира Жулиент Таушанов. И предрича фалити в бранша, ако държавата не предвиди комплекс облекчителни мерки