Проф. Пенка Петрова е директор на Института по микробиология към БАН. Завършила е  специалност "Биотехнологични процеси" в СУ “Св. Кл. Охридски”. Работи в сферите молекулярна биология, генно и клетъчно инженерство, биоинформатика.


Проф. Петрова е част от екипа, който разработва българска ваксина срещу COVID-19, пише Марица. 

- Проф. Петрова, в четвърта ковид вълна ли сме? И какво да очакваме след започването на учебната година?

- Категорично се намираме в четвърта ковид вълна. Това прогнозираха математиците още в началото на август. Изхождайки от динамиката на миналогодишните вълни, а и предвиждайки особеностите на делта-варианта, който настъпва в България и вече завладя напълно. 100 процента от заразените в България са с делта-вариант, който е изключително заразен. Ако преди са трябвали минути да прекарате в помещение със заразен от COVID-19, сега е достатъчно буквално за десетина секунди такъв човек да е в близост, за да се заразите.

Това поставя много сериозен въпрос за развитието на вълната. Не очаквахме, че математическите прогнози за по 2000 заразени на ден ще се сбъднат, но те са факт. Не очаквахме и че вълната ще ни порази още през септември, но и това е факт. Очаквахме това да стане в по-студените зимни месеци - високата вълна миналата година ни удари през ноември. Изглежда, че сега нещата ще се ускорят.

Започването на учебната година е фактор, който ще допринесе за разпространението на вируса. Оттук и моят призив за задължителна ваксинация. Определено съм на мнението на главния национален консултант доц. Ангел Кунчев, който иска задължително ваксиниране на здравните работници, особено тези на първа линия, и на работниците в социалните домове, които работят със стотици хора на ден. Към тези групи обаче бих  присъединила и учителите.

- Ще се ваксинират ли децата у нас, каквито практики вече има по света? 

-  Направени са достатъчно клинични изпитания, които показват, че ваксините са безопасни за хора над 12 години. Сега вървят и клиничните изпитания за по-малки деца. САЩ са склонни през октомври да разрешат ваксинирането на детска група на възраст между 5 и 12 години.

При нас няма да има такова ваксиниране. СЗО още не е излязла със становище, както и Европейската агенция по лекарствата. Затова България ще се въздържи от ваксиниране на деца.

Ала един учител, попаднал сред потенциално заразени с делта-вариант деца, е изключително уязвим и затова призовавам учителите да се ваксинират.

- Ще сработят ли мерките в училище?

- Апелираме за широко ваксиниране на учителите, защото учениците карат заболяването леко. Ако дете се зарази, то може да изкара болестта накрак, като обикновен грип. Но не е така за учителите. При това професията е застаряваща, има много възрастни учители.

От друга страна, мерките, които се предлагат, не са приложими в училище. Много е тежко и неприятно да се прекарват часове наред с маска на лицето. А шлемовете не предпазват така добре, още по-малко от делта-варианта. А физическа дистанция в училище с 1000 ученици не може да бъде спазвана стриктно. Затова, наблюдавайки и опита в другите европейски страни, единственият шанс е масово ваксиниране поне на възрастните.

- Защо сме на последно място по ваксиниране?

- Първо, защото рязко спадна нивото на образование в държавата, свидетели сме на това от години. Цяло  поколение българи, родени след 90-е, пострадаха от все по-слабото образование в държавата.

Едва през последните години имаме нормализиране на учителските заплати. А всички лекари, които бяха на ниво и искаха достойно заплащане, напуснаха страната. 

Причина за скепсиса по отношение на ваксините са и социалните мрежи, които  представят фалшива информация, ефектно разказани и лесно смилаеми конспиративни теории.

 Имаше невероятни глупости. Като тази, че никой не бил изолирал досега коронавируса, не го бил виждал. Хора, не можете да видите вируса, за това е нужен електронен микроскоп. Естествено, коронавирусът е изолиран, десетки вирусни геноми на ден се секвенират и се знае всичко за тях до последната нуклеотидна база.

Развеселява ме и теорията за стерилизирането - опасността да станете безплоден, ако ви се постави ваксина. Напротив, особено РНК ваксините са толкова пречистени и нямат връзка с репродуктивната система, че твърдението е изключително нелепо. А също и теорията, че ваксините предизвиквали рак, защото въздействат върху генома.

Истината е, че ваксините нямат достъп до човешкия геном, защото действат в цитоплазмата, а геномът се намира в ядрото на клетката. И второ, векторните ваксини на базата на аденовирусите от десетилетия се ползват като средство за борба с рака. И на базата на аденовируси се правят лекарства против рак.

Младо момиче пък пита в социалните мрежи дали има връзка между втората доза ваксина и положителния <210> тест на бременност, съвпаднали по време.

- Възможно ли е да се обърнат нагласите?

- Трябва да спре противоречивото говорене в медиите. За съжаление, авторитетни личности, политици, хора с претенции и титли се изказват противоречиво. Това трябва да спре. Или да не им се дава такава гласност, когато очевидно говорят глупости.

90 процента ваксинирани има в ОАЕ и Катар - държави с централизирана власт, където има ред. Тези държави са с изключително висок БВП. Нима те са по-глупави, за да си ваксинират цялото население?

- Трябва ли тази есен да си слагаме трета доза ваксина?

-  Третата доза се слага само при определени групи хора, които не са постигнали задоволителен имунен отговор при първите две дози. Учените обясняват много ясно, че трета доза е необходима при пациенти, болни от СПИН, на хора с проблеми с имунната система.

Като цяло почти никъде не се ваксинира с трета доза, единствено в Израел препоръчаха  по-възрастното население да се ваксинира, но СЗО не го препоръчва на този етап, защото го счита за изхабяване на ваксини.

Милиони хора от по-бедните страни нямат достъп и до една доза.

България си е купила ваксини за 100 милиона лева и в момента започваме да ги изхвърляме. Отдавна ги подаряваме, срокът изтича и скоро ще започнем да изхвърляме ваксини, т.е. пари на боклука.

- Ефикасни ли са ваксините срещу делта-варианта?

- Клинични изпитания вече показаха, че срещу делта-варианта при поставени две дози РНК ваксина имаме защита  около 98 процента. Т.е. на този етап не се предлага променена ваксина. Но вече производителите Пфайзер и Модерна, чиято технология е най-лесна за промяна, работят и по променени ваксини към делта-варианта. Мю вариантът е безопасен на този етап, защото все още не е в състояние да заобикаля имунния отговор и срещу него ваксините са си напълно действащи.

А едва когато големи групи от населението започнат да губят имунитет, тогава може да се говори за реимунизация. В момента това не се наблюдава.

- Скоро ще се появи ли лекарство срещу COVID-19?

- Лекарство вече има - т.нар. sotrovimab. Това е последното модерно разрешено в Европа и в цял свят за ползване лекарство на базата на моноклонални антитела. Проблемът е, че сме изпуснали сроковете да участваме в европейската обществена поръчка, за да закупим дози от него. Той не е скъп препарат - около 40 лева. Действа само в първите пет дни при заразяването. Сега трябва да договаряме доставки с фирмата GlaxoSmithKline. 

- На какъв етап е българската ваксина?

- В момента се работи върху миши модели, мина ин витро етапът. И двата протитипа са на етап научен проект с добри резултати, които ще бъдат изнесени през октомври от проф. Чорбанов на световен конгрес по ваксини. На този етап не можем да говорим за разработка за промишлеността.

-  Кога ще се сбогуваме с пандемията?

- Много анализатори и учени са на мнение, че следващото лято ковид няма вече да бъде разпространен по цялото земно кълбо. Според мен европейските страни първи ще достигнат желаното ниво на ваксинирано население, което да ограничи вируса.

Великобритания например успя да овладее процеса с масова ваксинация и при население 80 милиона има един и същи брой починали в последните седмици - колкото България с под 7 милиона население.

Надявам се, че му се вижда краят, но България е отново изоставаща. За съжаление, ще останем островче, което другите страни ще заобикалят до следващото лято, ако не променим нещата.