Днес се отбелязва една година от потъването на кораба "Ванеса" в Азовско море в района на Керченския пролив, при което загинаха 9 български моряци и един украинец. От 11-членния екипаж оцеля само механикът Николай Димитров.
Панихида в гробищния парк на Бургас ще събере днес роднините и близките на загиналите моряци от кораба “Ванеса”.  Една година след трагедията в Керченския пролив все още няма окончателно заключение за потъването на българския товарен кораб. Досега причините за трагедията са неразгадани, няма и повдигнато обвинение. И до днес корабът е на дъното на Азовско море.

Първите сигнали за бедствие пристигат към 3 часа сутринта на трети януари 2008 година в Морска администрация-Бургас. Съобщават, че товарният кораб “Ванеса”, който извършва редовен превоз на желязо от украинското пристанище Бердянск за бургаския металургичен завод „Промет”, е потънал край бреговете Керченския пролив в Азовско море. Уточнено е, че на последното си плаване за Бургас корабът потегля на 29 декември 2007 година през нощта въпреки предупреждението, че в Азовско море се очаква буря. /БЛИЦ