На гръцкия остров Закинтос в Йонийско море евакуират туристи, които почиват в близост до горски пожар. С огъня се борят също на Самотраки и Пелопонес, но без риск за почивката на туристите.

Пожарът на остров Закинтос е разпръснат на няколко огнища, което затруднява работата на огнеборците. Гражданската защита изпраща съобщение на местните жители и на туристите да напуснат района на Макри Гиало. Огънят достигна до вили и наети от туристи къщи. Силният вятър променя посоката на огъня, поради което властите евакуират всички, намиращи се близо до пожара.

В област Илия в Пелопонес също има пожар с обширен фронт в близост до къщи и вили. Пожарникарите успяха да ограничат действието на огъня. Според местните жители, пожарът е предизвикан от умишлен палеж.

На остров Самотраки, където почиват много българи, успяха да овладеят частично горския пожар, който не заплашва хотели и туристически райони, заяви кметът Галатумос, предава БНР.

Пет области в Гърция са с много висок риск от пожари, поради високи температури и вятър, предупреждават гръцките власти.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук