75-годишният Х.Х., който скочи от 8-мия етаж на УМБАЛ-Бургас тази сутрин, е бил лекуван в едно от новосформираните КОВИД-отделения. Три дни е бил на лечение в болницата до фаталната сутрин днес, пише "Бургасинфо".
 
Както БЛИЦ писа първоначално възрастният човек, който е от руенското село Ябълчево, паднал на четвъртия етаж върху скелето, изградено с цел саниране на сградата.

Извънредно! Пациент скочи от 8-ия етаж на болница в Бургас СНИМКИ

Свален е оттам със съдействието на екип на пожарна безопасност и защита на населението, но в резултат на получените травми, е починал.

Установено е, че се касае за 75- годишен мъж от руенското село Ябълчево. Извършен е оглед на местопроизшествието. По случая е образувано досъдебно производство.

БЛИЦ припомня, че това не е първото самоубийство у нас заради пандемията. Както БЛИЦ писа 65-го­диш­на же­на от крес­нен­ско­то се­ло Гор­на Брез­ни­ца сло­жи­ край на жи­во­та си при па­ник ата­ка от страх, че е за­ра­зе­на с ко­ро­на­ви­рус. А 55-годишен мъж от Бургас се самоуби, самопрострелвайки се с ловна пушка в гърдите.

Още при първата пролетна вълна от К-19 в Европа завеждащият отдела по съдебна медицина в университетската клиника „Шарите Берлин“, Майкъл Цокос, описа осем самоубийства, директно свързани с пандемията от коронавирус.

Всичките 8 души са имали неконтролируем страх от Covid 19. Това е толкова необичаен мотив, че Цокос предлага нов термин: „Самоубийство поради страх от коронавирус“

63-годишен мъж споделил с жена си, че е сигурен, че е болен от Covid-19. Посетил семейния лекар, но той не видял подобни признаци и не му направил тест. Друг, 68-годишен, след като гледал новините, решил, че човечеството, и най-вече той, няма да оцелеят след пандемията.

И двамата вече не са сред живите. И двамата са извършили самоубийства вследствие на пандемията. Майкъл Цокос и колегата му Клаас Бушман описват осем подобни случая в журнала Archive for Criminology.

„Работя в отделението по съдебна медицина от 25 години, казва той. Опитът ми показва, че повечето хора, които се самоубиват, го правят, защото се боят от живота – не от смъртта“. Например безработни са и нямат финансова сигурност или страдат от рак и се страхуват от това, което ги чака. „Но това, че някой слага край на живота си поради страх от смъртта е нещо съвсем ново.“

Специалистът тогава заяви, че тези самоубийства заради коронавируса са само началото на поредица други, които ще се случат през годината. Освен онези, които изключително много се боят за здравето си, психически нестабилните хора се страхуват, че няма да могат да се справят с последиците от пандемията с коронавируса.

„Аз смятам, че ще станем свидетели на още много самоубийства през втората половина на годината, но те ще се дължат на изключително несигурната икономическа ситуация в която много хора ще се окажат“, казва той. „ Знаем от проучванията, че икономическите кризи водят до психологически такива – и че това увеличава вероятността от самоубийства.“

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!