При нерегламентираната блокада на АМ "Марица" снощи на няколко пъти се  стигнало до спречквания между гневни шофьори и протестъри. По късно обаче някои от тях се опитаха да натопят полицията за насилие. 

Вчера привечер както БЛИЦ информира протестиращи блокираха АМ „Марица” при пътен възел „Капитан Андреево”.
Движението по пътните платна и в двете посоки в района на 109-ия километър  е преустановено. Това е на около 4 км преди ГКПП „Капитан Андреево”.
 

Снимки: Haskovo.info

Протестът беше обявен за сряда в 18:30, но границата беше блокирана едно денонощие по-рано. Организаторите заявиха, че са избързали да направят палатковия лагер и блокадата, защото са имали информация, че няма да бъдат допуснати до магистралата в сряда. Движението и в двете посоки бе блокирано около 20:00. Нямаше обходни маршрути.
 
Акцията не беше предварително публично оповестена, въпреки че полицията е имала подобна информация. Привечер десетки полицейски автомобили бяха разположени по пътя между Хасково и Димитровград. Патрулки имаше и по входовете и изходите на магистралата.
 

След като спряха движението по магистрала „Марица“ протестиращите започнаха да разпъват палатки. Образуваха се колони от автомобили.

Полицията обяви, че блокадата е нерегламентирана и призова протестиращите да се оттеглят. Те, начело с адвокат Николай Хаджигенов, извадиха странен аргумент, че имат конституционното право да са тук и че ще останат до оставките на управляващите.

Докато траеше блокадата се образува 15-километрова опашка от тирове на АМ „Марица”. Чакаха и множество автомобили с гастербайтери, които се завръщаха за ваканция в родината си. Сред тях и автомобил с един болен, който трябвало да постъпи на лечение в клиника в Турция, съобщи БНР.

Непротестиращи настояват прокуратурата да подгони протестърите за хулиганство с особена дързост и циничност

На няколко пъти полицаите се опитаха да преговарят с протестиращите, които бяха основно от партия "Възраждане", да ги убедят, да се преместят.

Малко преди 22:00 ч. полицията ги призова да освободят движението до 15 минути. Към 22:30 ч. около 130 униформени направиха обръч около протестиращите и започнаха да ги изтласкват към канавката. Един от тях - Иван Тошев съобщи, че е пострадал. Започна освобождаване на едно от платната към Турция. 
 

Малко по-рано имаше няколко спречквания между протестиращи и блокирани шофьори, както и с автомобил на пътна помощ. Двама от протестиращите твърдят, че са били ударени, съобщи от своя страна Haskovo.info.

От информацията на местния сайт се разбира, че спречкванията са били между ядосани от блокадата шофьори и протестиращи, които дори са се оплакали, че са били удряни от водачите. Следователно намесата на полицията по прекратяването на блокада е била твърде навременна и е спасила  шепата протестиращи от по-сериозни последствия. 
 

Към 23 ч. бяха останали едва 5-6 души, оградени от полицаи. До сблъсъци не се стигна. Униформените бързо разградиха лагера и освободиха движението и в двете посоки. Така блокадата на ГКПП „Капитан Андреево“ продължи само 3 часа.

Но чак 45 минути по-късно адвокат Николай Хаджигенов обяви край на блокадата и допълни, че протестът ще продължи в друга точка. Ето как Хаджигенов без да е бит или дори докосван от блокиран шофьор или полицай описа "баталните сцени":

"Успяхме да удържим около три часа. В момента тук има няколкостотин униформени. Броихме ги, докато ни изтласкваха от платното - 128 униформени на 11 души, един от които на 65 години.

И "Вие нарушавате обществения ред"! Как? По силата на кой закон?! Правото на мирен протест е заковано в Конституцията и в Европейската харта за правата на човека. Комитетът по човешките на ООН на 29 юли пусна изрична директива към правителствата в ЕС и по света, че са длъжни да осигурят правото на мирен протест на гражданите, не мога да ги записват лични данни и прочее, а тук се случва точно това. Ако не бяха медиите, вече щяхме да сме набити и в някое районно".

Друг изтъкнат член на Отровното трио Арман Бабикян също се оплака от неравномерното разпределение на силите. След идването на полицаите се оказало, че те 4 пъти превъзхождат протестиращите.

„Пратиха 128 полицаи срещу около 30 човека (според Хаджигенов са били 11). Изблъскаха мен и един възрастен господин“, разказва „отровния“ Бабикян.

Лидерът на демонстрантите, които от седмици ходят без маски, а отскоро са и на палатки в центъра на София, се оплака… от липса на противоепидемични мерки.

„Никой не спазва мерките за COVID-19. Не знаят и законите. Пълен потрес! Седим на земята в знак на мирен протест на АМ Марица. #оставка #веднага“, написа той, цитиран от tribune.bg .

По-късно алармира, че полицията иска лични карти и записва данни на хората от блокадата.

„Лайвът е прекратен, защото 128 полицаи блъскат 10 души“, намали още бройката протестиращи Бабикян.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ