„Най-лошото беше предотвратено. Фасадата и двете кули на "Нотр Дам" не се срутиха”. Това каза френският президент Еманюел Макрон часове след избухването на пожара в катедралата в сърцето на Париж, информира Нова телевизия. Той благодари на пожарникарите – повече от 500 на брой, които се борят с пламъците и заяви, че те са успели да спасят „епицентъра” на живота във Франция.
"Това е нашата история, нашето освобождение, нашата вяра, нашето вдъхновение и то гори. Съзнавам тъгата и ужасното чувство у всеки един от нас", каза още Макрон, обръщайки се към сънародниците си от мястото на пожара. "Толкова много книгии картини са създадени тук", припомни Макрон. И добави: "Пожарникарите трябва да са горди, че успяха да я спасят. Още когато се появи първият дим, можех да разчитам на кметството и на Пожарната. Пожарникарите спечелиха битката за спасяването на двете главни кули и сградата от срутване, а сега предстои да се спечели войната със запазването на цялостната фасада. Получих уверение, че двете кули и главната част от сградата няма да се срутят." 

Той увери, че църквата ще бъде изградена отново, защото "историята заслужава това и защото това е нашата съдба". И подчерта, че "Нотр Дам" е гордост за всички французи, без значение дали я посещават всеки ден или не са стъпвали в нея.