Тежко остава състоянието на 31-годишния Николай Маринов, който в началото на март падна от мост в китайската столица Пекин. Мъжът се нуждае от 40 хил. евро, които да депозира в болницата, за да му бъде извършена животоспасяваща операция. От Министерството на външните работи гарантираха, че сумата ще бъде изплатена.

"Чувствам се по-добре. Все още нямам възможност да ставам от леглото и да се движа. Притесненията ми са в по-дългосрочен период, защото самата рехабилитация ще отнеме поне 3 месеца, а разходите в Пекин са доста големи. Мнението на докторите е, че е хубаво в най-скоро време да се започне рехабилитация. Първо беше даден по-нисък бюджет, след това се оказа, че разходите за тези 3 месеца са двойно повече. Даренията ще стигнат само за първите две седмици", сподели Николай от болницата, в която е настанен в Пекин.

Пред Bulgaria ON AIR той призна, че би се радвал, ако е възможно, рехабилитацията му да протече в България. От няколко дни при Николай е неговата майка, която е настанена в апартамент на посолството ни в Пекин.

Николай сподели още, че в първите дни след инцидента е бил в шок и под голямо напрежение. Натовареното му ежедневие е довело до прилошаването му и последвалото падане от мост.

"Болницата е на много добро ниво, няма проблем с условията. Следващата стъпка е неговото изписване. По-изгодният вариант е транспортирането му и лечението му в България. Надявам се, че държавата ще окаже помощ", коментира в "България сутрин" Веселин Найденов, който е приятел на Николай. 

По думите му държавата гарантира, че средствата ще бъдат платени на болницата, но парите се събират от дарения. Веселин обяви, че китайците искат по 25 хил. лева на месец, за да остане Николай да се лекува там. Той добави, че държавата е помогнала с визата на майката на Николай и оказва по-скоро морална подкрепа.

"Николай е силен и готов да се бори. Ще намери сили да се пребори. Той ми каза: "Надявам се всичко да е наред, защото ми се живее", сподели още Веселин Найденов.

Можете да помогнете за лечението на Николай Маринов на следната сметка:

Титуляр: Горан Цветков Илиев
Сметка: 02/0000000022501711
IBAN: BG19STSA93000022501711