Тежка спасителна акция в района на Седемте рилски езера е проведена днес.

Малко преди 14:00 часа туристи, намиращи се в района на езеро „Бъбрека“ чуват викове за помощ. Условията са лоши и в района има мъгла, която им пречи да открият пострадалия. Обаждат се на тел. 112, откъдето подават сигнал към Централния денонощен пост на Планиската спасителна служба при БЧК.

Двамата дежурни планински спасители в база „Рилски езера“ се насочват към мястото. Там също чуват виковете за помощ и откриват френски турист, паднал на скалист терен в страни от пътеката. Още с първоначалния оглед разбират, че пострадалият е с тежка политравма – двете му ръце и единия крак са счупени, има травма на главата и болки в кръста, но е в съзнание.

Организирана е акция и след около 2 часа на мястото на инцидента се събират планински спасители от отряд Дупница, които започват транспорт на пострадалия, който е поставен във вакуум матрак.

Междувременно мъглата се вдига и е взето решение да бъде задействана процедурата през ГД Пожарна безопасност и защита на населението и малко след 17.00 часа от авиобаза Крумово излита хеликоптер „Кугар“ със задача да достигне и транспортира пострадалия.

Координацията на всички служби е бърза, подадени са координатите на мястото на инцидента и около 18.00 ч. военният хеликоптер вече е в района. Пострадалият е качен на борда и откаран до УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив, където е предаден на очакващите го екипи, съобщиха от ПСС.

39-годишният французин е в стабилно състояние с множество счупвания. Засега няма опасност за живота, предстоят му интервенции. Лекарите се грижат за стабилизирането на състоянието му.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!