Самолетът на "Международни авиолинии на Украйна" е бил свален от две ракети земя-въздух, след като излетял от Техеран. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни от втория предварителен доклад от разследването на катастрофата.

Според информацията, ракетите са изстреляни срещу Boeing 737-800 от противоракетната ракетна система Tor-M1" от северна посока. Според доклада на разследването, самолетът е излетял от летището в Техеран с едночасово закъснение в 6:12 местно време. Три минути по-късно той е изчезнал от радарите на вторичното наблюдение, а след още три минути - от радарите на първичното наблюдение.

Агенцията отбелязва, че черните кутии с извлечените записи на полетни данни и от диктофона от кабината на пилотите са сред най-напредналите от рода си в света и Иран няма средства да ги декодира. Френските и американските агенции за разследване на инциденти отказаха да изпратят на Техеран оборудването, необходимо за дешифриране.

Преди това анализатори обясниха, че Иран не е бил запознат със закъснението на полета. Операторът на системата за противовъздушна отбрана не е бил свързан с C4I, автоматизирана система за контрол и разузнаване, поради което не разполагаше с актуални данни за излитания от летището в Техеран.

Превод и редакция: БЛИЦ