Пострадалите в Стара планина са транспортирани успешно до болницата в Ловеч. Това съобщиха  от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК), предаде Агенция "Фокус".

В 1.58 ч. двамата пострадали са предадени в Ловешката болница. Двамата пострадали са с политравми. Третият транспортиран е в добро състояние.

Акцията е продължила 11 часа и 30 минути. В нея са участвали общо 28 планински спасители от екипи на Планинската спасителна служба от Калофер, Ловеч и Троян.

Предвидено е тялото на загиналия през вчерашния ден в района на връх Жълтец да бъде транспортирано днес, ако метеорологичните условия позволяват и планинските спасители успеят да достигнат до него. Очаква се влошаване на времето и операцията по-всяка вероятност ще бъде тежка.

Кошмарни подробности за фаталния инцидент край връх Ботев

Общото между всичките инциденти са лошите условия в планината и подценяването им, е първоначалната преценка на спасителите.

За състоянието на спасените към този час знаем, че един от тях снощи си е тръгнал от болницата в Троян, а рано тази сутрин двама са прехвърлени от ловешката болница в Плевен.

„Състоянието, в което са намерени не е било добро. Наш колега, за щастие, е бил близо и е започнал операция по спасяването на част от тях. От Спешна помощ съобщават, че са с политравми и охлузвания”, информира Иван Драгошинов от Планинската спасителна служба в ефира на Нова тв. 

Той поясни, че за пореден път недобрата подготовка на хората е оказала влияние за инцидентите.


Акцията започна на 2 януари. Единият сигнал е за паднал мъж в улей по трасето на кабела в Стара планина около връх връх Млечния чал.

Планински спасител от отряд Калофер, който в момента се намира в района, вижда момичето и незабавно започва издирване на пострадалия. Установява местоположението му, оказва му първа помощ и го придружава до безопасно място.

Докато помага на двамата да се придвижат надолу по пътеката, забелязва, че други двама туристи, движещи се наблизо, внезапно изчезват от погледа му.

Извънредна информация за туриста, загинал в Стара планина

Връща се назад и установява, че единият е паднал в улей. Вторият, при опит да му помогне, е пропаднал след него.

Спасителят оказва и на тях първа помощ, предприема мерки за изолирането им от студа и започва извеждането им един по един до лятната пътека за връх Ботев.

Групата, организирана за транспорт на първия случай, е пренасочена към пътеката по кабела.

Организирана е и втора група от планински спасители, към която се присъединяват и техните колеги от отряд Ловеч.

Впоследствие тръгва и трета група, която да пресрещане и помогне за транспорта на пострадалите надолу.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!