Пет инцидента с туристи са станали днес в района на връх Ботев в Стара планина. Както БЛИЦ съобщи, има загинал човек, а други четирима са пострадали.

"Те са 5 инцидента днес в този район. Три се работят в момента и един е за утре - фатален е инцидентът и транспортът ще е утре. Мобилизирани са всички сили, защото във високата планина времето е жестоко. Всички са със сериозни травми, но единият е в особено тежко състояние.

Пострадали са четири човека. Един сме транспортирали по-рано. Всичките са паднали - подхлъзване в следствие на подценяване на зимната планина, защото долу е лято, а пък горе си е зима. Снегът е малко, обаче е твърд и иска специализирана екипировка", коментира пред БНР Христо Сливков, завеждащ Планинската спасителна служба в Троян.

Извънредна информация за туриста, загинал в Стара планина 

От Планинската спасителна служба казаха, че акцията е сложна. Поддържат връзка с близките на бедстващите.

"Хората все още не са транспортирани, защото склонът е заледен и са необходими поне 30 спасители, които да помогнат на пострадалите", обясни пред БНТ кметът на община Априлци Тихомир Кукенски.

"Последната информация, която имам, е от хижаря на хижа "Плевен". В 3 часа аз също бях в самата хижа и видяхме с бинокли и далекогледи как четирима души паднаха в улея. Алармирахме веднага Спасителната служба. Трима от четиримата, които паднаха днес, трябва да бъдат свалени с носилки, а четвъртият ще слезе на ход", разказа Кукенски.

По думите му, вчера също е имало подобен случай, в който човек е полетял надолу по склона. Днес сутринта около 11 часа е имало друг инцидент, при който човек се е пързалял около 500 метра и се е разминал само с охлузвания.

Причината, според кмета на Априлци, се дължи на заледявания по планинските склонове и когато хората са без екипировка и подготовка се случват такива инциденти.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ