Попълнете търсена ключова дума или фраза

Красивата лекарка, паднала от 7-ия етаж - изпотрошена, но с шанс да живее

https://blitz.bg/intsidenti/krasivata-lekarka-padnala-ot-7-iya-etazh-izpotroshena-no-s-shans-da-zhivee_news617911.html Blitz.bg София, България 03 Авг. 2018, 10:50 5334 прочита 0 коментара

Д-р Ирена Иванова, която падна от 7-ия етаж на жилищен блок, се е разминала със смъртта още по време на полета. Докато е летяла надолу, 35-годишната жена е получила опасно пробождане във врата на милиметри от сънната артерия. Счупени са тазът, двете подбедрени кости, капачките на коленете и петите ѝ. На жената са направени 6 операции и я чакат още. Това споделила пред "168 часа" близка на лекарката, пожелала анонимност. 

"Вероятно при падането се е ударила в някое дърво и клон я е пробол - разказва източникът ни. - Хубавото е, че е минал на милиметри от сънната артерия, иначе краят щеше да е фатален. Това е Божа работа. Тя беше откарана в "Пирогов", където лекарите правят всичко възможно. Паднала е от задната страна на блока, където е имало трева, тоест почвата е омекотила удара", посочва жената. Според нея обаче това не е основният проблем.

"Ирена има много тежки счупвания в областта на таза, на двете подбедрени кости, 2-те пети и 2-те капачки - плаче приятелката й. - Лекарите казват, че точно това е довело до голяма загуба на кръв и е застрашило живота й." Д-р Иванова работи от 10 г. в спешното отделение на "Александровска болница" в София, но по ирония на съдбата именно тя в момента е на мястото на хората, които до този момент е спасявала.

На 20 юли в блок 302 в столичния кв. "Люлин" след употреба на алкохол тя се скарала със своя приятел. Пред разследващите той казал, че лекарката е излязла ядосана на терасата, но се спънала и полетяла от високо. Според приятелката й въпреки падането от 22 метра височина докторката има и разкъсвания, които обаче не са животозастращаващи. "Колегата ни наистина има много травми, но най-сериозните са на опорно-двигателния апарат,споделя проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов".

"Бяха я докарали бързо, а екип на място реагира доста адекватно." По думите му подобни случаи са изключително особени, защото най-ценни са първите часове след инцидента. "Трябва да бъде приложен т.нар. демидж контрол, който дава възможност да се направи най-важното за живота в първите 6 до 12 часа", разказва директорът.

"Най-важно е да се възстанови кръвообръщението, да не се допуска кръвозагуба, да има достатъчен приток на кислород и добра циркулация. Всички други интервенции на този етап се отлагат във времето, защото на първо място трябва да бъдат проведени тези реанимационни мероприятия", довършва медикът. 

Според него подобни случаи могат да шокират дори лекарите, но те запазват самообладание и извършват животоспасяващите интервенции. Предстоят обаче още такива, изискващи специални скъпи импланти, които заплащат от НЗОК. "Колегите първо извършиха качествена диагностика и след това се пристъпи към операциите", разказва професорът.

Поставиха се външни фиксатори на подбедрицата и една специална клампа, която да затвори счупването на таза, така че да ограничи кръвоизлива. Това е станало в рамките на час, час и половина.

Обикновено подобни интервенции отнемат повече от 24 часа, когато се действа на няколко етапа, но те са пагубни за пострадалия. Затова реанимационният екип е реагирал бързо.

"Едно счупване на бедрото довежда до загуба на около литър кръв", споделя директорът. Както вече близкката на д-р Иванова каза, са счупени и двете й бедра, което е общо 2 л. "От подбедрицата се губи около половин литър", разказва проф. Балтов.

Около 2,5 л кръв жената е изгубила само от тези травми. Отделно счупването на таза е още 2 л. Което означава, че около 4,5 л са изтекли. Това доведе до кампания за даряване на кръв, защото в човешкото тяло има между 6 и 7 л. Оказа се обаче, че набирането е доста трудно заради рядката кръвна група на д-р Иванова, която е 0 отрицателна.

"До момента на колегата ни са направени 6 операции. Ако в следващите 1-2 седмици е добре, ще започнат последващи интервенции", обяснява проф. Балтов.

По тази причина на 6 август от 17 часа ще се събира кръв за пациенти, които се нуждаят от преливане, включително и за д-р Иванова, в Рапортна зала "Проф. Емил Таков в "Пирогов". По думите му обаче всяко тяло, получило такива травми, винаги има тежка последваща реакция.

"Организмът включва имунна система, която отговаря на получените травми. В повечето случаи се получава тежко възпаление, което преминава в сепсис и това също трябва да бъде преодоляно. След това се отваря един прозорец, в който подобен пациент може да бъде опериран. Това е тежък и сложен процес и чакаме момента, в който можем да реагираме", разказва директорът.

По тази причина в момента д-р Иванова е на апаратна вентилация, в изкуствена кома, за да може да й бъдат направени други операции.

"На този етап никой не може да даде прогнози за състоянието на д-р Иванова. За съжаление, когато дойде времето за новите операции, има риск състоянието й да се влоши отново, защото в момента тя е едно крехко яйце, което лесно може да се счупи", заъвршва докторът.

Засега още не е ясно какво точно се е случило на 20 юли и дали наистина д-р Иванова се е подхлъзнала и е паднала от 7-ия етаж. По тази причина тече разследване.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам