Безпилотен летателен апарат Aerosonde Mk 4.7 на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) е локализирал районът, където снощи, малко след полунощ, е паднал изтребителя МиГ-29 на родните ВВС, съобщава специализираният авиационен сайт Pan.bg. 


Стана ясно кой е пилотът на падналия МиГ-29 СНИМКИ

Дронът открил маслени петна в морето на 11 километра от брега край Шабла.

Впоследствие натам е насочен вертолет AS565MB Panther, който открива във водата парчета от самолета и спасителна жилетка.

След това към мястото са изпратени кораби на ВМС - корветите "Бодри" и "Рештелни", минният ловец "Цибър", спасителен кораб 224 "Протео" и водолазен катер.

"Няма информация за точното място, където снощи изтребителят се е разбил край Шабла, но е ясен районът", уточни по-рано служебният министър на отбраната Георги Панайотов. "Няма и информация дали пилотът е катапултирал", допълни той.

"Когато се случи подобен инцидент, обикновено пилотът предприема действия. Той се катапултира. Нямаме информация пилотът да се е катапултирал.


Освен това катапултът, след като бъде задействан, се задейства един раидосигнал и той излъчва едни радиосигнали, за да бъде локализиран, да бъде открит по радар, да могат да го намерят къде е. Не се прихващат такива сигнали от катапулта.

Това означава, че е станало нещо внезапно, тъй като пилотът, тъй като е бил опитен пилот, той знае, че трябва да информира, трябва да докладва за катапултиране.


Не е докладвал за такова нещо, не е търсил радиовръзка с базата. Значи се е случило нещо внезапно", коментира служебният военен министър, който пътува за мястото на инцидента.

Самолетът е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00 ч.45 мин. Там се провеждаше тактическо учение с бойни стрелби „Шабла 21“, което вече е прекратено.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!